Θάνατος τεσσάρων νεογνών στο "Αλεξάνδρα"

Μικροβιαιμία είναι η αιτία θανάτου τεσσάρων νεογνών, τα οποία κατέληξαν ύστερα από μόλυνσή τους με το μικρόβιο serratia στο «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με την διαπίστωση ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο.

Οι ειδικοί του ΚΕΛΠΝΟ επισημαίνουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα τέσσερα νεογνά κατέληξαν. Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας έκαναν συστηματικούς ελέγχους σε όλους του χώρους του νοσοκομείου μαζί με την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Έκριναν πως τα μέτρα, που είχαν ήδη ληφθεί μετά το περιστατικό, ήταν ικανοποιητικά, αλλά επισήμαναν την ανάγκη να εφαρμόζονται πιο συστηματικά κανόνες υγιεινής, που αφορούν το καλό πλύσιμο των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

Επίσης, αποφάσισαν να απομονώσουν τα νέα περιστατικά, που οφείλονται στο μικρόβιο serratia, και να αναθέσουν τη φροντίδα των νοσούντων νεογνών, ή εκείνων που είναι φορείς του μικροβίου, σε ειδικό προσωπικό, που θα έχει επαφή μόνο με αυτά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κανένα νεογνό δεν νοσεί σήμερα από το παθογόνο μικρόβιο, ενώ παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και τα υπόλοιπα νεογνά, ώστε σε περίπτωση που εκδηλώσουν τη λοίμωξη, να υποβληθούν άμεσα σε φαρμακευτική αγωγή.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει, ότι τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου, χωρίς όμως να νοσούν κλινικά και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή. Αυτά, όπως συστήθηκε και αρχικώς από τους επιστήμονες, νοσηλεύονται σε ξεχωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου.

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έδωσε την Κυριακή εντολή στους επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ να επισκεφθούν εκ νέου το νοσοκομείο, όπου διαπίστωσαν ότι όλο το προσωπικό του νεογνολογικού τμήματος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα και ενήμερο για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Στη γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΚΕΛΠΝΟ, επισημαίνεται ότι η κατάσταση βρίσκεται, προς στιγμήν, υπό έλεγχο, το θέμα παρακολουθείται στενά από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, και εργαζόμενοι, νοσηλευτές και γιατροί είναι σε ετοιμότητα, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα τυχόν νέο περιστατικό.





Πηγή: skai.gr