Τέλος στις ερωτήσεις οικογενειακής κατάστασης σε συνεντεύξεις γιατρών – Τι συνέβη

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία γιατρού ότι δεν προσελήφθη στο ΕΣΥ με το επιχείρημα ότι έχει δύο ανήλικα παιδιά, με το υπουργείο Υγείας να απαντά ότι το αίτημά της απορρίφθηκε με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια και όχι την οικογενειακή της κατάσταση.

Το υπουργείο προσθέτει «ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη» και πως η γιατρός που κατέλαβε τη θέση είχε την υψηλότερη βαθμολογία και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλλουσα. Το υπουργείο ανακοινώνει επίσης ότι έγιναν ήδη οι σχετικές συστάσεις να μην γίνονται ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για την οικογενειακή κατάσταση των ιατρών «έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία».

Η καταγγελία της ιατρού

Σύμφωνα με τον  Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου το 2016 υπήρξε μια προκήρυξη για Επιμελητή Β΄ στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών.

Η τελική επιλογή έγινε έπειτα από πέντε χρόνια, δηλαδή φέτος από το συμβούλιο. Στο πρακτικό λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου αναφέρεται ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η γιατρός ναι μεν είναι αξιόλογη επιστημονικά, αλλά επειδή είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών, αυτό ίσως δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της και εάν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Η γιατρός κατέθεσε αμέσως ένσταση, ζητώντας την αναπομπή του πρακτικού.

Η ίδια η γιατρός, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος δήλωσε στο OPEN ότι «το υπουργείο στη σχετική καταχώρηση του πρακτικού απόρριψής μου μετά από τέσσερις μήνες και χιλιάδες τηλεφωνήματα, ήρθε στο σπίτι μου συστημένο που με ενημέρωνε ότι απορρίπτεται η αναπομπή μου».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι’ αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων, που διεκδικούν μια θέση στο ΕΣΥ. Μας ωθούν στη μη τεκνοποίηση, αν όχι στη στείρωση». Αναφέρει δε, ότι «πρόκειται για μια απόφαση που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι σαφής διάκριση».

Η γιατρός μάλιστα, όπως είπε, έστειλε γράμμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τη θέση κατέλαβε για τη μια θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο, από την ιατρό που είχε την υψηλότερη βαθμολογία.

«Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) - εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», αναφέρει το υπουργείο και χαρακτηρίζει παντελώς άστοχη οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, «αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση».

«Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.

«Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός  στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε,  από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο ''Σωτηρία'', στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί-  με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το  Εθνικό Σύστημα Υγείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό

Ισονομία και αξιοκρατία και όχι αναχρονιστικές αντιλήψεις και αποκλεισμούς ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ διά του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού καταγγέλλοντας τη «νεοσυντηρητική» κυβέρνηση της ΝΔ ότι διολισθαίνει συνεχώς σε καταπάτηση  θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Δικαίου σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και ισότητας  των φύλων.

«Την ώρα που το ΕΣΥ είναι αποδιοργανωμένο και απροετοίμαστο μπροστά στο 4ο  επιδημικό κύμα  και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την προσέλκυση μόνιμων γιατρών, το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει μισογυνικά αντανακλαστικά και υιοθετεί απαράδεκτες διακρίσεις απέναντι σε γυναίκα γιατρό που συμμετείχε  σε προκήρυξη μόνιμης σε δημόσιο νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Ξανθός.

Πηγή: skai.gr