Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος: Τείχος αποτροπής με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα ελληνικού στρατού (vid)

Αδιαπέραστο τείχος αποτροπής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στήνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που ενισχύονται με νέα μέσα και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τορπίλες βαρέος τύπου, νέα ελικόπτερα, πύραυλοι με εμβέλεια 50 χιλιομέτρων και βεβαίως τα γαλλικά Rafale σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των F-16 είναι το καινούργιο "βαρύ πυροβολικό" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού αναλύουν τη νέα δυναμική που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Άμυνας σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Σταύρο Ιωαννίδη.

Τορπίλες βαρέος τύπου

Η προμήθεια των 44 τορπιλών βαρέου τύπου θα αποτελέσει κίνηση που θα αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα του ελληνικού στόλου και θα δώσουν τρομακτική ισχύ πυρός στα ελληνικά υποβρύχια, καθιστώντας τα, τα πιο επικίνδυνα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Οι τορπίλες είναι το μακρύ τους χέρι που τα κάνουν πραγματικά παντοδύναμα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά αυτές οι τορπίλες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορούν να αφεθούν από απόσταση, έχουν μεγάλη ταχύτητα, μπορούν να αυτοκατευθυνθούν ή να τηλεκατευθυνθούν», σημειώνει ο Υποναύαρχος της ε.α. Στέλιος Φενέκος. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής φρεγάτας με αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου ενώ από τις αρχές του 2022 αναμένονται και τα ελικόπτερα ROMEO που αποτελούν εφιάλτη για τα εχθρικά υποβρύχια. 

Το ισραηλινό βλήμα SPIKE NLOS

Πρόκειται για ένα απόκτημα που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Με εμβέλεια που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα και δυνατότητα πλήγματος με ακρίβεια εκατοστού, τα Spike θα εξοπλίσουν αρχικά τα οχήματα του Στρατού και στην συνέχεια τα ελικόπτερα και πλοία. 

«Είναι ένα από τα πιο έξυπνα όπλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Στέλνει την εικόνα από μόνο του πίσω στον χειριστή, άρα είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για προσβολές ακριβείας» τόνισε ο αεροναυπηγός και στρατιωτικός αναλυτής Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης.

Ο ρόλος τον Rafale και  των F-16 Viper

Η αποτρεπτική ικανότητα αυξάνεται κατακόρυφα και στον αέρα με τα Rafale και τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας που θα είναι εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα ακριβείας.

«Έχει τη δυνατότητα να τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ, να μεταφέρει ό,τι βλέπει στα άλλα αεροσκάφη που ακολουθούνε και στη συνέχεια να δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας στα άλλα αεροσκάφη ώστε να προσβάλλουν τους στόχους που έχουν επιλέξει» διευκρίνισε ο Αντιπτέραρχος της Ελληνικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Τέλος, σύντομα θα εγκατασταθούν οι ελληνικοί Patriot στην Σαουδική Αραβία. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μίλησε στα στελέχη της πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων που θα μεταβούν στο Ριάντ, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για την αποστολή τους.

Πηγή: skai.gr