«Ταρίφα 3.000 ευρώ»: Σοκάρει η δικογραφία για το κύκλωμα διακινητών της Πλατείας Βικτωρίας (pics)

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες της δικογραφίας που αποκαλύπτει το skai.gr σχετικά με το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που δρούσε από την Τουρκία μέχρι την... πλατεία Βικτωρίας, με... προορισμό την Ιταλία.

Όπως φαίνεται από τη δικογραφία της υπόθεσης οι μετανάστες πλήρωναν υπέρογκα ποσά για να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Τα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού που μίλησαν στο skai.gr.

«Ο Γαμπρός μου είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μιλήσει και μου είχε πει ότι πρόκειται να προσπαθήσει να πάει στην Ιταλία με κάποιο σκάφος το οποίος θα έφευγε από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδος.

Για τη μεταφορά θα πλήρωνε το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, ποσό το οποίο άφησε σε ένα κατάστημα πλησίον της πλατείας Βικτωρίας».

Όπως προέκυψε από ην έρευνα του Λιμενικού αλλά και τις καταθέσεις αλλοδαπών που «έκλεισαν» ταξίδι για τη γειτονική χώρα η... ταρίφα της οργάνωσης ήταν 3000 ευρώ, ενώ οι συνεργοί τους αναζητούνται.

Το ναυάγιο που αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος έγινε το πρωί της 11ης Ιανουαρίου του 2020 όταν ένα πλαστικό λευκό σκάφος ξεκίνησε από την παραλία της Πρέβεζας.

Σε αυτό επιβιβάζονται αρκετοί αλλοδαποί μετανάστες. Μετά από τέσσερις ώρες εκπέμπει σήμα για βοήθεια. Τα στελέχη του Λιμενικού κινούνται άμεσα και μετά από έρευνες ανοιχτά των Αντιπάξων βρίσκουν 12 αλλοδαπούς νεκρούς. Γρήγορα οι έμπειροι αξιωματικοί του Λιμενικού αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί αρχικά σε ένα... καταφύγιο στη Δυτική Ελλάδα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες ντοκουμέντο.

Στο φάκελο της δικογραφίας εμπεριέχονται και εικόνες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού, όπου οι δουλέμποροι "οργάνωσαν" το ταξίδι των μεταναστών προς την Άρτα.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

«Η αδυναμία της ελληνικής αστυνομίας να εντοπίσει και να συλλάβει τους πραγματικούς υπαιτίους ενός πολύνεκρου ναυαγίου, οδήγησε έναν αθώο άνθρωπο στη θέση του κατηγορουμένου.

Είκοσι συγγενείς και αυτόπτες μάρτυρες των 12 νεκρών και των 21 αγνοοουμένων μέσα σε μια πολυσέλιδη δικογραφία καταγράφουν λεπτομερώς και αναγνωρίζουν από τα αρχεία της αστυνομίας τους ανθρώπους που οδήγησαν στο θάνατο τους συγγενείς τους.

Όλες οι αναγνωρίσεις προκύπτουν από τις περιγραφές μαρτύρων κι επιζόντων, από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού και από την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων ύστερα από εισαγγελική παραγγελία», μας είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Αντώνης Καραγιάννης και συνέχισε: «Προέκυψαν τα ονόματα και τα στοιχεία των ατόμων που διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση και οδήγησαν 12 ανθρώπους στον θάνατο.

Η ελληνική αστυνομία έχει στα χέρια της όλα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των ανθρώπων που ενοικίαζαν ακίνητα, έκλεβαν σκάφη και οργάνωναν μεταφορές προσφύγων από όλη την Ελλάδα, με μοναδικό σκοπό να τους προωθούν από την Πρέβεζα στην Ιταλία μέσα σε πλαστικές φουσκωτές βάρκες και να αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά ακόμη και αν αυτοί κατέληγαν στον θάνατο.

Εξακριβώθηκε μάλιστα δια μαρτυρικών καταθέσεων η συμμετοχή των ιδίων δραστών σε προγενέστερες αντίστοιχες εγκληματικές πράξεις. Δυστυχώς, όμως, ενώ ήταν γνωστές οι ταυτότητες των δραστών, κανείς από αυτούς δεν εντοπίστηκε από τις αρχές, με αποτέλεσμα να επιτύχουν να διαφύγουν.

Η αστυνομία αδυνατώντας να εκτελέσει το καθήκον της, επέλεξε να κλείσει την έρευνα οδηγώντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου έναν εκ των προσφύγων που είχε την τύχη να διασωθεί από το πολύνεκρο ναυάγιο, αδιαφορώντας για τις υποδείξεις και τις περιγραφές των επιζόντων! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σύλληψή του έγινε μέσα στο νοσοκομείο όπου διεκομίσθη από το Λιμενικό Σώμα μετά το ναυάγιο.

Προφανώς θεωρώντας ότι αφού οι πραγματικοί δράστες δε μπορούν να συλληφθούν, “κάποιος πρέπει να πληρώσει”!». Παράλληλα, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως:

«Είναι γεγονός ότι τέτοιες προχειρότητες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική δικαιοσύνη. Θα αποδείξουμε την αθωότητα του κατηγορουμένου καθώς και τις εγκληματικές ευθύνες όσων αδυνατούν ή αδιαφόρησαν να συλλάβουν τους πραγματικούς δράστες μιας πράξης που οδήγησε στον πνιγμό 12 ανθρώπων ενώ άλλοι 21 αγνοούνται μέχρι και σήμερα».

Πηγή: skai.gr