Κλείσιμο

Ταξί: Αποκλεισμοί δρόμων και επεισόδια

Στην κυκλοφορία δόθηκε η Πατρών - Κορίνθου και η Αντιρρίου - Ιωαννίνων μετά την αποχώρηση των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων από το πρωί της Δευτέρας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αποκλεισμών υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών, καθώς είχαν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. Μάλιστα, κάποια στιγμή ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν προς την παλαιά εθνική οδό, εμποδίζοντας για λίγη ώρα την κίνηση στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Επίσης, ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματισθεί και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, λόγω του αποκλεισμού στον κόμβο Μολυκρίου. Έτσι, οι οδηγοί κινούνταν προς το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, προκειμένου να περάσουν απέναντι, ενώ ανάλογη εικόνα υπήρχε και στο Ρίο, αφού ο αριθμός των φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια είναι μικρός, λόγω της γέφυρας.

Για τις επόμενες κινήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις.

Επεισόδια με ρίψη χημικών σημειώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν κι άνοιξαν το δρόμο προς το αεροδρόμιο που είχαν αποκλείσει ιδιοκτήτες ταξί.

Μετά την ένταση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, οι αυτοκινητιστές ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι δύο συνάδελφοί τους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, προκειμένου οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες ταξί να αποχωρήσουν.

Τα γεγονότα σημειώθηκαν ενώπιον των τουριστών, που έρχονται ή αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και υφίστανται μια χωρίς προηγούμενο ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, έχοντας μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους και σέρνοντας τις βαλίτσες τους μέχρι να φθάσουν στα τουριστικά λεωφορεία.

Σοβαρές ζημιές στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Παντούλα και Θανάση Οικονόμου, φέρονται να προκάλεσαν ιδιοκτήτες ταξί, αφού προηγουμένως εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και έκαναν πορεία πεζή.

Με την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον αρμόδιο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης ολοκληρώθηκε η πεζή πορεία που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες ταξί του Νομού Θεσσαλονίκης.
Αποκλεισμένο για δυο ώρες παρέμεινε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, από τη 1μ.μ. έως και τις 3μ.μ., λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί.

Το απόγευμα ομάδες ιδιοκτητών ταξί θα περιφρουρήσουν τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «πειρατές» ταξιτζήδες.

Οι ιδιοκτήτες ταξί από την Πελοπόννησο πραγματοποίησαν κατάληψη στην Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν εκεί για δύο ώρες.

Μεγάλη ένταση υπήρξε στο γραφείο του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου, όταν αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί πήγε στο γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί για τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιοι από τους αυτοκινητιστές πέταξαν αυγά, προξενώντας ζημιές σε κομπιούτερ και γραφεία του χώρου υποδοχής και των συνεργατών του βουλευτή. Λίγη ώρα αργότερα, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Νέα συνάντηση με Γ. Ραγκούση

Έκκληση για διάλογο προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση έκανε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Συμπλήρωσε πως οι συνάδελφοί του είναι αγανακτισμένοι και προειδοποίησε πως μπορεί να γίνουν ζημιές χωρίς να ευθύνεται εκείνος.

Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε ο κ. Ραγκούσης με αντιπροσωπεία του Σωματείου των αυτοκινητιστών τους προειδοποίησε με αφαίρεση πινακίδων λόγω των παρατεταμένων κινητοποιήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός είπε ότι θα ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια αλλά δε θέλησε να δεσμευτεί για το ποια κριτήρια θα είναι αυτά και επανέλαβε ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις προτάσεις του στα τέλη Αυγούστου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί δήλωσαν ότι προτίθενται να παραμείνουν έξω από το υπουργείο Μεταφορών με βάρδιες τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα εγκύκλιο προς του περιφερειάρχες όλης της χώρας έστειλε ο υπουργός Μεταφορών, ζητώντας τους να ξεκινούν άμεσα τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων σε ιδιοκτήτες ταξί όταν τους κοινοποιούνται αναφορές από την τροχαία και τις αρμόδιες αρχές που να αφορούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, προβλέπεται η ανάκληση για ένα έτος του δικαιώματος κυκλοφορίας για οχήματα δημόσιας χρήσης μετά από ακρόαση του οικείου περιφερειάρχη και - σε περίπτωση υποτροπής  οριστική ανάκληση του δικαιώματος κυκλοφορίας κι αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος.
Πηγή: skai.gr