Lockdown: Τα σενάρια για άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου από Απρίλιο – «Κλειδί» τα self test

Με υποχρεωτικά αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού θα συνοδεύεται το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων όπως σχολεία, εστίαση και λιανεμπόριο.

Μετά από 7 εβδομάδες, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας -αν και εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 707 ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500.

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε άνοιγμα δραστηριοτήτων είπε. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Εξήγησε ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα είναι σταδιακό και πολύ προσεκτικό και πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι. Συζητείται επίσης, η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το νέο εργαλείο των self test τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους  σε λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, ακτοπλοΐα, ναυτιλία, δικαστήρια καθώς και για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η δωρεάν διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Τα σενάρια για σχολεία και λιανεμπόριο

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών σχετικά με το λιανεμπόριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο για επαναλειτουργία των καταστημάτων από τις 5 Απριλίου ή από τις 12 Απριλίου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Το τεστινγκ θα είναι εκτεταμένο και μένει να φανεί αν τελικά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους click away ή  click in shop ή με τον λεγόμενο «κόφτη» των τριών ωρών με μήνυμα στο 13032.

Για τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην επιτροπή σχέδιο για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και στις «κόκκινες» και στις «βαθιά κόκκινες περιοχές», ενδεχομένως από την 5 Απριλίου.

Προϋπόθεση θα είναι αρνητικό τεστ μαθητών και καθηγητών που πιθανώς κάθε Δευτέρα.

Πηγή: skai.gr