Τα νερά του Έβρου τίθενται υπό... παρακολούθηση

Αρχισαν -στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg III- οι διαδικασίες εγκατάστασης ενός συστήματος οργάνων για τη συνεχή παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων των ποταμών Ερυθροποτάμου, Αρδα και Έβρου, αλλά και για την έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε περίπτωση πλημμυρών.
Ένα ανάλογο πρόγραμμα για το 2006 έχει προτείνει και η βουλγαρική πλευρά στο πρόγραμμα Phare CBC, με στόχο τη δημιουργία συμβατών σταθμών για τη συνεχή αλληλοενημέρωση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική πλευρά - η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας-, θα τοποθετήσει πιλοτικά δύο τέτοιους σταθμούς σε ελληνικό έδαφος, ενώ θα προσφέρει και στη βουλγαρική πλευρά έναν σταθμό, για δοκιμαστική λειτουργία τριών μηνών, καθώς αναμένεται τήξη του χιονιού και αυξημένες απορροές σε όλο το ποτάμιο σύστημα του Έβρου.
Οι σταθμοί θα είναι εφοδιασμένοι με καταγραφική μονάδα, με μονάδα επικοινωνίας GPRS, καθώς και τρεις αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, στάθμης ύδατος), που θα παρέχουν συνεχώς στοιχεία για την κατάσταση του χιονιού και τη στάθμη του ποταμού. Στο δοκιμαστικό αυτό σύστημα, ο κάθε σταθμός θα έχει δυνατότητα να ειδοποιεί σε συγκεκριμένους αριθμούς κινητών, όταν η στάθμη νερού φτάσει στο όριο επιφυλακής ή στο όριο επικινδυνότητας, στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα. Παράλληλα, θα μπορεί να στέλνει σε ειδική ιστοσελίδα όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Ηδη τοποθετήθηκε και λειτουργεί ο πρώτος σταθμός στη Σιδηροδρομική Γέφυρα του Πυθίου, ενώ εντός των ημερών τοποθετείται και ο δεύτερος στο Φράγμα του ποταμού Αρδα.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα απευθείας λήψης στοιχείων σε 24ωρη βάση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, στοιχείο που ενισχύει ιδιαίτερα την εξέταση συγκριτικών στοιχείων, τη δυνατότητα μεγαλύτερου ωφέλιμου χρόνου για την περίπτωση που χρειάζονται τεχνητές πλημμύρες, αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, με γνώμονα ότι η πολιτική προστασία αποτελεί βασικό παράγοντα και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο, το διασυνοριακό περιεχόμενο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr