Τα κράτη μέλη ΕΕ ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές για πιστοποιητικά εμβολιασμού - Τι ορίζουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της ίδιας, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19, αλλά ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ως βάση για την απόδειξη του γενικότερου εμβολιαστικού ιστορικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου τους και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό. Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth με στόχο τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε ότι «τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: skai.gr