Τ. Χρήστου: Είμαστε σε αγώνα επιβίωσης

Ερωτηθείς για την συνάντηση με το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
«Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό. Πήγαμε γιατί έχουμε φτάσει στην 32η μέρα απεργίας, όλο διαφαίνεται κάποια λύση και αυτή η λύση την τελευταία στιγμή ξεμακραίνει και κάποια στιγμή είναι λογικό ότι θα πάμε παντού για να τη βρούμε αυτή τη λύση».
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση πλέον, γιατί ούτε οι εργαζόμενοι ωφελούνται ούτε η εταιρεία.
ΔΗΜ.: Τότε ποιος μπορεί να ωφελείται;
ΧΡ.: Πιθανότατα η διοίκηση της εταιρείας, το έχουμε υπαινιχθεί, πλέον το λέμε καθαρά, ότι γίνονται πράγματα στην Ολυμπιακή πρωτοφανή, μισθώσεις αεροσκαφών ξένων που δεν ξέρουμε ούτε το ύψος τους, ούτε τη διάρκεια τους και δεν μπορούμε να καταλάβουμε, δεν υπάρχει ένας τρόπος να βρούμε αυτή την πολυπόθητη λύση; Δεν είναι τόσο τρομερό πλέον. Αυτά που ζητάμε δεν είναι...δεν υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας, είναι μια ελάχιστη διασφάλιση. Έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά πολλές φορές και στην κρίσιμη στιγμή τα δεδομένα αλλάζουν...
ΔΗΜ.: Ο κύριος Χρυσοχοϊδης τι σας είπε;
ΧΡ.: Ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό καθώς ερχόταν η πορεία και ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου. Του είπε -από ότι μας ανακοίνωσε ο υπουργός ο κύριος Βερελής- ότι όλα είναι έτοιμα να γυρίσουμε για να βρεθεί η χρυσή τομή. Εγώ θεωρώ ότι πρώτα από όλα πρέπει να βρεθεί ο κύριος Καλόφωνος -που τον ψάχνουμε- για να κάτσουμε κάτω να κάνουμε μια συνάντηση ουσίας επιτέλους και πιστεύω ότι τότε θα ανακαλύψουμε ότι ούτε ένας μήνας απεργίας χρειάζονταν...
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στις πτήσεις από τη συνεχιζόμενη απεργία
«Το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι έχουν αδειάσει οι πτήσεις μας. Δεν μπορεί να σταθεί μια εταιρεία χωρίς επιβάτες».
«Έχουν προσληφθεί κάποιοι άνθρωποι που είναι εποχικοί, εκπαιδεύτηκαν σε μια μέρα, πετάνε διαρκώς το ένα δρομολόγιο πίσω από το άλλο. Να σας πω ότι μετά από 25 μέρες πήραν κάποιο ρεπό».
«Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, την τελευταία φορά που πήγα κιόλας και είδα τον πρόεδρο τον κύριο Πολυζωγόπουλο, του παρέδωσα και όλες τις καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, πήρα πάλι υποσχέσεις για παρεμβάσεις.Δυστυχώς η ΓΣΕΕ δεν έχει πάρει μια επίσημη θέση, γίνονται κοσμογονικές αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο. Γίνονται απίστευτα πράγματα, θα τα βρει μπροστά της η ΓΣΕΕ πολλαπλάσια».
«Φαίνεται ότι πρέπει ή να είσαι κομματικό στέλεχος σε αυτή τη χώρα για να μπορεί κάποιος να παρέμβει υπέρ σου, αν δεν είσαι και δεν ανήκεις πουθενά πηγαίνεις στον Καιάδα. Γιατί συμβαίνει ότι, παρότι όλοι στην ένωση δεν είμαστε της αντιπολίτευσης, να το πω έτσι -πιθανόν επειδή δεν είμαστε κομματικά στελέχη να μην έχουμε και την απαραίτητη βοήθεια».
«Εμείς κάνουμε αγώνα επιβίωσης, είναι τα ελάχιστα αυτά που ζητάμε και έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις, πρέπει να χτίσουμε από την αρχή όλο μας το εργασιακό πλαίσιο και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει τη δεδομένη στιγμή. Τρία πράγματα ζητάμε, την ελάχιστη διασφάλιση μισθολογικά και είμαστε σε φάση υποχώρησης, ζητάμε αξιοπρεπή μείωση, δεν ζητάμε τίποτα άλλο».
«Είμαι δεκαέξι χρόνια στην Ολυμπιακή και παίρνω 1.700 ευρώ».
«Φοβόμαστε ότι οι κινήσεις που γίνονται στην εταιρεία- και μιλάμε για τις μισθώσεις αεροσκαφών που παρατείνονται, τουλάχιστον μέχρι τις 10 του μήνα ξέρουμε ότι είναι πέντε νομίζω αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματα τους και ότι συνεπάγεται αυτό, πέρα από τα μισθώματα, τα ξενοδοχεία και οτιδήποτε, τα ξένα πληρώματα μιλάω, δεν μιλάω για τους εποχικούς-, κάποιος πρέπει να ωφελείται από όλα αυτά, δε βγαίνει νόημα διαφορετικά».
Πηγή: skai.gr