Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι εισροές μεταναστών στα νησιά: Πάνω από 250 το πρωί σε Λέσβο και Σύμη

Συνεχίζονται οι αθρόες εισροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, καθώς το πρωί της Πέμπτης έφθασαν πάνω από 250 σε Λέσβο και Σύμη επιβαίνοντας σε πέντε σκάφη. Εξάλλου, την Τετάρτη έφθασαν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου 284 μετανάστες, περνώντας από τα τουρκικά παράλια με βάρκα.

Σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 35 άτομα, στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, συνελήφθη ο χειριστής της λέμβου. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε άλλο ένα φουσκωτό με 34 άτομα, ενώ 69 άνθρωποι βρέθηκαν στην περιοχή Αντίσσα. Ολοι όσοι εντοπίστηκαν ανοιχτά της Λέσβου μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στο νησί.

Το Λιμενικό εντόπισε ακόμη φουσκωτό με 35 αλλοδαπούς κοντά στο Φαρμακονήσι και μετέφερε τους πρόσφυγες στη Λέρο, ενώ τη νύχτα, στη θαλάσσια περιοχή Νησάκια, βόρεια της Σάμου, εντοπίστηκε λέμβος με 36 άτομα, που μεταφέρθηκαν στο Βαθύ.

Στον εντοπισμό 26 αλλοδαπών και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών τους προέβησαν την Τετάρτη άνδρες του λιμενικού. Περιπολικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Παλιόνησο της Καλύμνου, ιστιοφόρο σκάφος, με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ηλικίας 32 και 43 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των 26 αλλοδαπών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει νωρίτερα στις ακτές της εν λόγω περιοχής. 

Μόνο ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Die Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά 200% παρατηρείται το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του  Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Ο κ .Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας συγκράτησε τις ροές την περίοδο 2016 - 2017, ωστόσο από το 2018 παρατηρείται «θεαματική αύξηση» που μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου είναι της τάξης του 200%. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέπτεται την Άγκυρα, και στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

 

Πηγή: skai.gr