Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι «Αγανακτισμένοι»

Υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι επικεφαλής των ομάδων των «Aγανακτισμένων». Αποφάσισαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη και την Κυριακή το βράδυ, ώστε να γίνει διαβούλευση μεταξύ των ομάδων των «αγανακτισμένων» και να γίνει απολογισμός των πεπραγμένων τους.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης η λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Νωρίτερα, κλειστή ήταν η λεωφόρος Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή, όπου κατέληξε η πορεία των «Aγανακτισμένων» μετά τη διαμαρτυρία τους έξω από το δημαρχείο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το πεζοδρόμιο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και φώναζαν συνθήματα.

Το απόγευμα έκλεισαν ραντεβού, στο γνωστό πλέον σημείο, μπροστά στο κτίριο της Βουλής, και ειρηνικά πορεύτηκαν, μέσω των οδών Έρμου και Αθηνάς, προς το Δημαρχείο, στην πλατεία Κοτζιά, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να απομακρυνθούν οι σκηνές τους από την πλατεία Συντάγματος.

Σημειώνοντας ότι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να «επανεγκατασταθούν» στο Σύνταγμα, οι Αγανακτισμένοι της Αθήνας, αποχώρησαν από το Δημαρχείο και επέστρεψαν στο Σύνταγμα για να συζητήσουν την πορεία των δράσεων τους.

Δ. Αθηναίων: «Αδιανόητο οι Αγανακτισμένοι να καταλαμβάνουν την πλατεία»

Ο δήμος Αθηναίων προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με τους Αγανακτισμένους. Όπως ανέφερε, δεν αντιδικεί με το κίνημα των Αγανακτισμένων και πρόσθεσε «το δικαίωμα του να συνέρχονται οι άνθρωποι ομαδικά σε δημόσιους χώρους και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο δήμος σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, ως οφείλει».

Ωστόσο, επισήμανε: «Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο δικαίωμα της διαδήλωσης που μπορεί να είναι σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις και καθημερινό και στο ίδιο σημείο (όπως έκαναν οι Αγανακτισμένοι), και στο «δικαίωμα» της κατασκήνωσης σε δημόσιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της λειτουργίας της πόλης. Είναι αδιανόητο κάποιος να δηλώνει αγανακτισμένος και να θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί να καταλαμβάνει την κεντρική ή όποια άλλη πλατεία της πρωτεύουσας. Η πλατεία πρέπει να είναι καθαρή, ανοικτή και διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες και κατοίκους της πόλης χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Αυτό ισχύει για όλες τις πλατείες της πόλης, πολύ περισσότερο για την πρώτη».

Πηγή: Πηγή: kathimerini.gr