Συνάντηση Φώφης Γεννηματά-ΓΣΕΒΕΕ για τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης συζήτησαν σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και το γενικό γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, Αθανάσιο Νικολόπουλο.

Συνοπτικά συζητήθηκαν η γενική κατάσταση της οικονομίας, η συρρίκνωση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και του λιανικού εμπορίου και ο αποπληθωρισμός.

Η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατόν ρευστότητας ήταν βασικό θέμα συζήτησης, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που, όπως ειπώθηκε, αποτέλεσε μεν το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο, αλλά δυστυχώς το ποσό που διατέθηκε δεν ήταν επαρκές. Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι στη βάση της συσσωρευμένης εμπειρίας, ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, να εφαρμοστεί με νέα, διαφορετικά κριτήρια. Όπως για παράδειγμα, να χορηγηθεί σε συνάρτηση κι ως ποσοστό του κύκλου εργασιών του 2019 και με ανώτατο όριο (χορήγηση).

Ακόμη, σημειώθηκε ότι οι συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Η απροθυμία τους να ανταποκριθούν στα αιτήματα χιλιάδων επιχειρήσεων, ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, επιβάλλει την ενεργοποίηση του πραγματικού ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων κι όχι όπως λειτουργεί σήμερα σαν ΕΤΕΑΝ, χρηματοδοτώντας τα προγράμματα των τραπεζών» σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι η φτωχοποίηση των εργαζομένων και η αύξηση της ανεργίας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ