Κλείσιμο

Συναγερμός στο ΑΠΘ για κρούσμα κορωνοϊού σε ανεμβολίαστο φοιτητή - Τι είπε ο πρύτανης

Συναγερμός σήμανε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έπειτα από τον εντοπισμό του πρώτου θετικού κρούσματος κορωνοϊού.

Πρόκειται για μη εμβολιασμένο φοιτητή της Σχολής Θετικών Επιστημών και συγκεκριμένα του Τμήματος Μαθηματικών. Ο φοιτητής παρακολούθησε τη Δευτέρα δύο μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους και στο δεύτερο rapid test βρέθηκε θετικός στη νόσο covid-19, ενώ είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα.

Την είδηση αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στη Μαρία Σαμολαδά και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Είναι δεδομένο πως υπάρχει εκτενής διασπορά του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι σίγουρο πως σε έναν πληθυσμό χιλιάδων φοιτητών θα υπάρχει ένα κρούσμα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για το πώς εντοπίστηκε το κρούσμα στο Μαθηματικό Τμήμα. Όπως είπε, το πρώτο rapid test στο οποίο υποβλήθηκε ο φοιτητής ήταν αρνητικό, ενώ για ακόμη μία φορά υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού ως του μοναδικού ασφαλούς όπλου κατά της πανδημίας.

Εξομαλύνονται τα προβλήματα

Επίσης ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες μέρες της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και στις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα αμφιθέατρα επισημαίνοντας πως ήταν αναμενόμενα αυτά τα φαινόμενα, ενώ διαβεβαίωσε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί τις επόμενες μέρες με τη διεξαγωγή σε μεγαλύτερα αμφιθέατρα των μαθημάτων στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός φοιτητών, αλλά και με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να μη συνωστίζονται οι φοιτητές τις ίδιες ώρες έξω από τις Σχολές.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρεί πως μπορεί να επιστρέψει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια αποκλείοντας ακόμη και την  προοπτική ενός μικτού συστήματος. Με καλή θέληση όλα τα προβλήματα θα λυθούν, είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

150 συσκευές απολύμανσης και έρχονται άλλες τόσες
Ακόμη, ο πρύτανης ανέφερε πως έχουν ήδη τοποθετηθεί 150 συσκευές απολύμανσης του αέρα σε όλες τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα που δεν έχουν επαρκή αερισμό, ενώ είναι πιθανό να προχωρήσει το ΑΠΘ στην προμήθεια και άλλων 150 συσκευών ώστε να καλυφθούν όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου.

Εμβολιασμοί και rapid test

Τέλος, υπενθύμισε πως στο Εμβολιαστικό Κέντρο της ΔΕΘ λειτουργεί ειδικός χώρος για τον εμβολιασμό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά παρέκκλιση οποιουδήποτε ραντεβού, ενώ ζήτησε από τον ΕΟΔΥ την παρουσία δύο με τρεις φορές την εβδομάδα στο campus του ΑΠΘ κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ για διενέργεια rapid test μόνο για τους εμβολιασμένους.

Πηγή: GRtimes