Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε τρεις κατασκηνώσεις

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε τρεις κατασκηνώσεις: στα Χανιά, τη Χαλκιδική και το Καπανδρίτι Αττικής, λόγω δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά και εργαζόμενους.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής,  είχαν επιβεβαιωθεί σε παιδική κατασκήνωση στα Χανιά, 7 κρούσματα κορωνοϊού ενώ υπό διερεύνηση ήταν άλλα 30 περιστατικά.

Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σε κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν έως στιγμής 20 θετικά παιδιά: τρία από τη Λάρισα, ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές, ενώ τα περισσότερα είχαν συμπτώματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη είναι η διασπορά που έχει γίνει στην κατασκήνωση. 

Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε κατασκήνωση στο Καπανδρίτι, στην Αττική.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους των κατασκηνώσεων.

Έντονη ανησυχία για σφοδρό τέταρτο κύμα του κορονοϊού, πιθανόν κι εντός του καλοκαιριού, εκφράζουν στο μεταξύ οι επιστήμονες, με βάση τη νέα, κατακόρυφη αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα μας.

Από την περασμένη Τρίτη, τα κρούσματα κυμαίνονται κοντά στις 2.000, αριθμός που τείνει πλέον να αποτελεί και το νέο ψυχολογικό όριο για τον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων.

«Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνικές φούσκες, να αυστηροποιηθουν τα υγειονομικά μέτρα και να απαγορευτούν εντελώς τα επισκεπτήρια», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

 Εξήγησε ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη η κοινωνική φούσκα πρέπει να τηρηθεί και στις διακοπές. Εξήγησε ότι αν κάποιος μεταβεί για παράδειγμα σε ένα νησί, μείνει με την παρέα του και δεν πηγαίνει σε πολυπληθή πάρτι, αν δεν ξεσαλώσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τότε θα είναι ασφαλής όπου και αν πάει.

Πηγή: skai.gr