Σύλληψη 41χρονου για απάτη με κλώνους κινητών μέσω αγγελίας

Mέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούταν συστηματικά, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε απάτες μέσω διαδικτύου, συνελήφθη τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε περιοχή της Αττικής.

Μαζί με τον 41χρονο δράστη, κατηγορούνται, επίσης, 3 τουλάχιστον μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί.

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποτέλεσε μήνυση πολίτη στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για απάτη σε βάρος του στο πλαίσιο αγοραπωλησίας συσκευής κινητού τηλεφώνου μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τηλεφωνική καταγγελία έτερου πολίτη, αναφορικά με ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του δράστη σε επιπλέον 8 περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Ο τρόπος δράσης των απατεώνων

Οι δράστες δημιουργούσαν διαφορετικά για κάθε περίπτωση προφίλ-λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.

Για να είναι πειστικοί στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, απέστελλαν φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχε στην κατοχή του ο ένας εξ αυτών, καθώς και απόδειξη αγοράς αυτής, και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.

Στα σημεία συνάντησης εμφανιζόταν ο δράστης, ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας, προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά την συσκευής, ο δράστης προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) αυτής, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.

Η συγκεκριμένη εγκληματικής ομάδα είχε συγκεντρώσει ποσό μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. 

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς κατά την εγκληματική του δραστηριότητα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλεμμένο,
  • 2 κινητά τηλέφωνα,
  • 4 μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων,
  • 780 ευρώ,
  • πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim),
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος, κατηγορείται επιπρόσθετα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίας, κλοπής, απείθειας και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, πράξεις για τις οποίες σχηματίσθηκε άλλη δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, οδηγήθηκε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΛΑΣ