Συγγνώμη στην Ελλάδα θα ζητήσει ο Ματαρέλα για τον πόλεμο του ’40

Συγγνώμη στην Ελλάδα για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο Ιταλός πρόεδρος έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στη στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 12 μετά το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια, όπως εκείνα του 2011 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα.