Ιδιωτικός τομέας: Κλιμακωτό ωράριο εργασίας -Παράταση σε επιδόματα ανεργίας και άδειες ειδικού σκοπού

Τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους και θα ισχύσουν από αύριο, που ξεκινά το γενικό lockdown, ανήγγειλε η Γενική Γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνάνε από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στις επιχειρήσεις που προσωρούν σε μεταβολές να δώσουν ορθές επαναλήψεις για τους εργαζόμενούς τους που είναι σε αναστολή από αύριο έως την Κυριακή.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε η κα Στρατινάκη το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνεχίζεται κανονικά, όπως και η υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού, ενώ τόνισε πως ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά έως 14 ετών.

Για τη αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα κλιμακωτού ωραρίου, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στην ΕΡΓΑΝΗ.

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων θα προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους.

Παράλληλα, προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν το τεστ κορωνοϊού. Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ανοίγει ειδική πλατφόρμα (http://ergasiatesting.gov.gr/) όπου θα δηλώνονται όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να κάνουν το τεστ δωρεάν, έως και δύο φορές το μήνα.

Η κα Στρατινάκη, επεσήμανε ότι επανέρχονται οι άδειες καραντίνας (διάρκειας 14 ημερών) με δυνατότητα αναπληρώσεως μετά την επιστροφή τους στην εργασία, όπως και οι άδειες για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορωνοϊό.

Τέλος, παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για εκείνους που η τακτική τους επιδότηση έληξε ή λήγει το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. 

Το μέτρο αναμένεται να αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους – ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει έως το τέλος του μήνα και πλέον θα λάβουν δυο έξτρα επιδόματα (400 +400 ευρώ). Το μέτρο της επέκτασης θα αφορά, επίσης, και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.

Επιπλέον, το ποσό των 800 ευρώ θα δοθεί στους άνεργους του τουρισμού και του επισιτισμού που δεν έχουν τη δυνατότητα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Πηγή: skai.gr