Στοίχημα η ανακούφιση

Ξεκίνησε την Τρίτη από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στις
Περίπου 4.500 σπίτια κάηκαν ή καταστράφηκαν, ενώ στα 60.000 ανέρχονται τα αιγοπρόβατα που χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Κάθε παραγωγός μπορεί να υποβάλει μία απλή υπεύθυνη δήλωση με τις ζημιές, προκειμένου να λάβει άμεσα την προκαταβολή που κυμαίνεται από 100 300 ευρώ ανά στρέμμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ο κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε ακόμα πως για κάθε αιγοπρόβατο η πληρωμή θα φτάνει τα 80 ευρώ ανά ζώο, ενώ για το βοοειδή το αντίστοιχο ποσό φτάνει στα 300 ευρώ.

• • src=/upload_files/Image/Grafika
• • • Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται η επίδειξη των καμένων ζώων για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Επιδότηση για στέγαση. Από 250 ευρώ ανά άτομο έως και 400 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά κυμαίνεται η επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση των πληγέντων, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η επιδότηση θα χορηγείται μέχρι την επισκευή της κατοικίας με ανώτατο χρονικό διάστημα τα δύο χρόνια.

Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μόνο μια υπεύθυνη δήλωση από το δικαιούχο και βεβαίωση της κατοικίας του από το δήμο.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ αποφάσισε να μην εκδώσει λογαριασμούς για τους πυρόπληκτους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν στους νομούς Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και στην Εύβοια.

Παγώνουν δόσεις. Αναστέλλεται μέχρι το Φεβρουάριο του 2008 η υποχρέωση καταβολής δόσεων για κάρτες και δάνεια περιλαμβανομένων και των τόκων , για όσους χαρακτηριστούν πυρόπληκτοι, όπως ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτζος.

Η ρύθμιση αφορά τόσο τα ενήμερα όσο και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Επίσης οι τράπεζες δε θα εισπράττουν από πυρόπληκτους έξοδα έκδοσης κάθε είδους πιστωτικής κάρτας ή δανείου.

Σχέδιο ανακούφισης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε εθνικό στόχο την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και προανήγγειλε σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, το οποίο αφορά στη σύνταξη ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για κάθε νομό.

Παράλληλα, ο
Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή απογοήτευσε τον ελληνικό λαό. Φάνηκε οικτρά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των πυρκαγιών ολόκληρο το καλοκαίρι τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χείρα βοηθείας από Κομισιόν. Στα 300 εκ. ευρώ φτάνει το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί σε πρώτη φάση για την ανακούφιση των πληγέντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος των υλικών ζημιών θα ανέλθει μέχρι και τα 4,5 δισ. ευρώ.

Υπό κανονικές συνθήκες ο προϋπολογισμός δεν αντέχει αυτό το βάρος, καθώς είμαστε υπόλογοι για τις δαπάνες μας στην
Σύμφωνα ωστόσο με τους κανονισμούς του συμφώνου σταθερότητας, μία χώρα δικαιούται να έχει αυξημένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος όταν υφίσταται φυσικές καταστροφές.
Από το περιβάλλον του κ. Αλμούνια έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν βλέπει θετικά το αίτημα της Ελλάδας να εξαιρεθούν οι δαπάνες λόγω έκτακτων αναγκών.
Πηγή: skai.gr