Στο Εφετείο θα οδηγηθεί ο ηγούμενος Εφραίμ

Στην Αθήνα καταφθάνει από τη Μονή Βατοπεδίου ο ηγούμενος Εφραίμ, συνοδεία αστυνομικών και με δικό του αίτημα, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών.

Αναμένεται να παρουσιαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα.

Στο Εφετείο έχουν συγκεντρωθεί πιστοί για να συμπαρασταθούν στον κατηγορούμενο, καθώς μέσω διαδικτυακών χριστιανικών σελίδων καλούνται «όσοι αγαπούν τον γέροντα» να βρίσκονται εκεί.

Ο Εφραίμ θα οδηγηθεί στο Εφετείο για την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης ενώ αναμένεται ότι θα διανυκτερεύσει στην ΓΑΔΑ. Το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα την οποία είναι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα. Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του.

Το πρωί οι ιατροί που τον εξέτασαν έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του προκειμένου να ρυθμιστεί το σάκχαρο του. Υπενθυμίζεται ότι ο Εφραίμ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση κυττάρων στο πάγκρεας.

Οι συνήγοροί του αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης για την προφυλάκισή του κι αμέσως μετά θα υποβάλουν αίτημα στην ανακρίτρια να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αντί να κρατηθεί προσωρινά.

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης Εφραίμ κρατάει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «ουδέποτε παρενέβη, ούτε θα παρέμβει σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης». 

Την αναγκαιότητα της κράτησης του ηγούμενου αμφισβητεί σε ανακοίνωση του και ο πρόεδρος του ΔΣΑ
Γιάννης Αδαμόπουλος.

Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης δήλωσε ότι η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους με ανακοίνωσή της στηρίζει τον Εφραίμ, ενώ έκανε και λόγο για νέες διώξεις μοναχών και κληρικών στην Ελλάδα.

«Όλοι οι ηγούμενοι του ευχόντουσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Θα χτυπήσουν αναστάσιμα οι καμπάνες την ώρα της αναχωρήσεως» σημείωσε.

Ο πατέρας Νεκτάριος δήλωσε ότι στην επιστολή της Ιεράς Επιστασίας γίνεται λόγος για άδικο διασυρμό του Εφραίμ. «Στο πρόσωπο του ηγουμένου προσβάλλεται άπασα η Αθωνική κοινότητα» τονίζει η ανακοίνωση.

Για την κατάστασή της υγείας του ηγουμένου ανέφερε ότι «είναι ασθενής, αλλά ήρεμος. Κάπου 200 μοναχοί θα τον ξεπροβοδίσουν από το μοναστήρι ψάλλοντας το ‘Άξιον Εστί’».

«Είναι χρέος του Εφραίμ να υπερασπιστεί την περιουσία της μονής του και να την διαφυλάξει έως θανάτου και πολύ σωστά» παρατήρησε ο αρχιμανδρίτης.

Για πολιτικές προεκτάσεις στην κράτηση του ηγούμενου Εφραίμ από τις αρχές έκανε λόγο στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Θανάσης Πλεύρης.

Ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι οι γέροντες συμπαρίστανται στον ηγούμενο Εφραίμ. «Λυπάμαι, γιατί ο ηγούμενος είναι άνθρωπος αξιόλογος με δράση, παρέλαβε μια εγκαταλελειμμένη μονή και την έκανε υπόδειγμα με διεθνή ακτινοβολία» ανέφερε.
Πηγή: skai.gr