Κλείσιμο

Στην Ελλάδα το Άγιο Φως

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η Ελλάδα το Άγιο Φως, που έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο μετά τις 19:15 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Στο αεροδρόμιο είχε μεταβεί πλήθος πιστών, οι οποίοι άναψαν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως.

Το Φως θα ζεστάνει τις καρδιές μας και θα προφέρει ελπίδα, ειρήνη και αγάπη, είπε ο  υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.

Το Άγιο Φως σε ειδικό φανάρι μετέφερε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, ενώ στην ελληνική αποστολή μετείχε επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ και Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα.

Στη συνέχεια, πήρε το δρόμο για τις Μητροπόλεις όλης της χώρας με 17 προγραμματισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής.

Επιπλέον, μεταφέρεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στη Λάρισα, και στα νησιά Κέα, Σύρο, Πάτμο, Λειψούς και Λέρο.

Για πρώτη φορά το Άγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος Εμπραέρ, και όχι με ειδικά ναυλωμένη πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όπως γινόταν κάθε χρόνο, για λόγους οικονομίας όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αλλά και οι επισκέπτες στους Αγίους Τόπους ήταν φέτος μειωμένοι κατά 50% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

Νωρίτερα η τελετή Αφής πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, παρουσία εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Κατά το τελετουργικό, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μπήκε στον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος νωρίτερα έχει ελεγχθεί και σφραγισθεί με κερί, για να βγει λίγο μετά, κρατώντας στα χέρια του το φως της Ανάστασης του Κυρίου.

Από τη φλόγα του άναψαν οι πιστοί τις λαμπάδες τους, αποτελούμενες από 33 λεπτά κεριά (όσα τα χρόνια του Χριστού), με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα.
Πηγή: skai.gr