Στην αντεπίθεση η Cosco;

Εγκλωβισμένα στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν έξι χιλιάδες κοντέϊνερς με εμπορεύματα που προορίζονται για την εγχώρια αγορά και για εξαγωγές, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών.

Επίσης 8 χιλιάδες κοντέϊνερς μεταφέρθηκαν σε Ελευσίνα, Αστακό, και σε λιμάνια της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Νίκος Αναστασόπουλος δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη πρόκειται να δεχτεί μέρος των εμπορευμάτων που προορίζονται για τον Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι ζητούν πάγωμα της συμφωνίας με την κινεζική εταιρεία Cosco και επαναδιαπραγμάτευση.

Η συνάντησή τους με την υπουργό Οικονομίας την Τρίτη απέβη άκαρπη. Την Τετάρτη η κ. Κατσέλη θα συναντηθεί με τον κινέζο πρέσβη στην Αθήνα. 

Η  Cosco αναμένεται να ζητήσει την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης που έχει υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Διακόπουλος, νομικός σύμβουλος της ΣΕΠ, θυγατρικής της COSCO στην Ελλάδα, τόνισε ότι η απεργία των λιμενεργατών στρέφεται κατά του ΟΛΠ και είπε ότι η COSCO δεν μπορεί να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους εργαζόμενους γιατί δεν είναι υπάλληλοί της. Ωστόσο, η εταιρία είναι ανοικτή σε διάλογο με τον ΟΛΠ και την ελληνική κυβέρνηση.

Είπε ακόμα ότι οι εγκαταστάσεις έχουν ήδη παραδοθεί στην ΣΕΠ και πως απο τη σύμβαση δεν προκύπτουν φορολογικά προνόμια αλλά ισχύουν ότι ισχύει για το αεροδρόμιο, την Αττική οδό και το ΜΕΤΡΟ.

Επίσης τόνισε ότι μελετώντας τα αιτήματα των λιμενεργατών δεν προκύπτουν εργασιακά αιτήματα, αλλά αίτημα να μη γίνει η παραχώρηση. Σε αυτό το σημείο, επεσήμανε ότι τυχόν ματαίωση της επένδυσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσέγγιση επενδύσεων στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr