Κλείσιμο

Στη δημοσιότητα η έκθεση του Στείτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Όπως αναφέρει, τα προνόμια που παρέχονται στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία δεν επεκτείνονται και στις υπόλοιπες αναγνωρισμένες θρησκείες, με τους πιστούς να αντιμετωπίζουν συχνά διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους. Σημειώνει,δε, ότι το ελληνικό κράτος, παρά υπόσχεσή που έχει δώσει προς τη μουσουλμανική κοινότητα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ανέγερση τεμένους. Όσον αφορά τον αντισημιτισμό, υποστηρίζει ότι συχνά υπάρχουν αρνητικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, καθώς και αρκετοί βανδαλισμοί κατά εβραϊκών χώρων.
Στο κεφάλαιο για την Τουρκία, η έκθεση σημειώνει ότι, αν και οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν επεμβαίνουν, ενώ μνημονεύει και τις προσπάθειες του Φαναρίου για την επανέναρξη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα που υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.
Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο Ισραήλ, σημειώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αντιμετωπίζει προβλήματα νομικής και οικονομικής φύσης, όσον αφορά την λειτουργία του Πατριαρχείου.
Σε επιμέρους τμήματα της έκθεσης, επισημαίνεται ότι 97% του πληθυσμού ακολουθεί την Ελληνορθόδοξη πίστη και ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει σημαντική πολιτική και οικονομική επιρροή, ενώ ο νόμος για τους αντιρρησίες συνειδήσεως και η αποτελεσματικότητα του Συνηγόρου του Πολίτη έχουν συμβάλει στην κυβερνητική ανοχή μειονοτικών θρησκειών. Αναφέρεται επίσης ότι παρατηρείται αύξηση των μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα, ότι σήμερα στην Ελλάδα ζουν 500-800.000.
Πηγή: skai.gr