Στη διάθεση του Δημοσίου

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιστρέφει η Μονή Βατοπεδίου τα χρήματα από τις εκποιήσεις οικοπέδων, καθώς και τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί, ενώ παράλληλα θέτει την περιουσία της υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου έως ότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Μονής, τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων παραμένουν ανέγγιχτα, όπως και όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας.

Ακόμα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και προστίθεται ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυση του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΤ αναφέρει ότι από το 2000 υπήρχε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία ξεκαθάριζε ότι το Δημόσιο διεκδικεί αμείωτα τα δίκαιά του στη λίμνη Βιστωνίδα και στα ιχθυοτροφεία της, ενώ στη Μονή Βατοπεδίου αναγνωριζόταν μόνο το δικαίωμα στις ιχθυοκαλλιέργειες και την πώληση των ψαριών.

Επιπλέον, το Νομικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε ότι η Μονή Βατοπεδίου μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση της Βιστωνίδας μόνο με νομοθετική ρύθμιση και όχι με απλή απόφαση του υπουργού Γεωργίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γνωμοδότηση αυτή αγνοήθηκε πλήρως από το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, που αναγνώρισε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη Μονή.

Οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων έγιναν δεκτές από τους τότε υφυπουργούς Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη και Πέτρο Δούκα.

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμων μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, χαρακτηρίζει ανιστόρητες τις διεκδικήσεις εκτάσεων γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα.

Υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη πριν από 80 χρόνια και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ελπίζει ότι με την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει άπαξ δια παντός.

Τονίζει ακόμη ότι το ενδιαφέρον της Μονής Βατοπεδίου για την περιοχή γύρω από τη λίμνη μετρά ήδη 200 χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος του E` Tμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Επικεφαλής του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος Μιχάλης Δεκλέρης, αναφέρει στην Καθημερινή ότι τα ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως οι λίμνες και οι ποταμοί είναι μέρος του περιβάλλοντος, το οποίο ανήκει στην κοινή χρήση και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία κανενός.
Πηγή: skai.gr