Σπίρτζης: Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι ακόμα κι αν λάβουν ραβασάκι

Κοινή σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται, όπως ανέφερε στην συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων κατοίκων της Αττικής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της αυτόματης ενημέρωσης του taxisnet για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ 2018 για τους πυρόπληκτους και να μην απαιτούνται αιτήσεις από αυτούς.


Ο Υπουργός διαβεβαίωσε μάλιστα τους πυρόπληκτους ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τους έχει χρεωθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι κάτι προσωρινό και θα αφαιρεθεί μόλις προσαρμοστεί το Σύστημα.


Τέλος, όπως είπε ο κος Σπίρτζης, για την έκτακτη ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ανασφάλιστους ή μη, δόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών πριν δυο εβδομάδες στο υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία, αλλά λόγω του ότι δεν αναφερόταν ο ΑΜΚΑ καθυστερεί η διασταύρωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι ως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα χορηγηθεί η έκτακτη ενίσχυση.

Ο υπουργός σε ό,τι αφορά το επίδομα των 5.000 ευρώ που παρέχεται στους πυρόπληκτους είπε ότι έχουν υποβάλλει αίτηση συνολικά 4.385 άτομα.

Ψηφιοποιήθηκαν οι αιτήσεις των 4.300, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για τις 3.070 αιτήσεις και έχει εισπραχθεί η έκτακτη βοήθεια.

Για του υπόλοιπους 1.275 που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν λάβει το επίδομα, ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιούνται για να διορθώσουν ελλείψεις ή λάθη στις αιτήσεις τους και στο Ε9 σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρήσεις των ακινήτων, προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε ο υπουργός τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα γίνε έλεγχος και στους 1.230 που απομένουν, έως τους 4.300 που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ