Κλείσιμο

Σπατάλες και παρατυπίες στις αναθέσεις για το προσφυγικό εντόπισε η OLAF

Παρατυπίες στην ανάθεση συμβάσεων για το προσφυγικό από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου (EASO) εντόπισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η OLAF διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες όσον αφορά την επιλογή αναδόχων για δημόσιες συμβάσεις, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση πόρων και για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας δεδομένων.

«Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε παρατυπίες, όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες για την EASO, κακοδιαχείριση, κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η OLAF διευκρίνισε πως δεν θα δημοσιεύσει, για την ώρα τουλάχιστον, περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, προσθέτοντας πως κατά κανόνα τα τελικά πορίσματά της δεν δημοσιοποιούνται αλλά αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

Στο επίκεντρο της έρευνα της OLAF, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, βρίσκεται ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της EASO, Χοσέ Καρέιρα, και άλλα στελέχη. Το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF όταν θα συνεδριάσει στις 26-27 Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr