Σοβαρά κενά στον στόλο της Πυροσβεστικής ένα χρόνο μετά το Μάτι

Σοβαρές ελλείψεις σε μηχανοκίνητα μέσα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η υπηρεσία διαθέτει 1.868 υδροφόρα όμως εξ αυτών αξιόμαχα θεωρούνται μόνον 768, δηλαδή το 41%.

Ένας παράγοντας που μειώνει την αποτελεσματικότητα των οχημάτων είναι η παλαιότητα, καθώς 400 είναι άνω των τριάντα ετών και άλλα 700 έχουν υπερβεί τις δύο δεκαετίες «ζωής».

Ο στόλος έχει ενισχυθεί ελάχιστα χάρη σε δωρεές ιδιωτών και φορέων.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται στα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής.

Το Σώμα διαθέτει έξι αεροσκάφη Καναντέρ CL 415 και δέκα τύπου 215, όμως τα τελευταία δεν ενδείκνυται να επιχειρήσουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου, και συνεπώς δεν είναι ιδανικά για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την θερινή αντιπυρική περίοδο.

Ο στόλος αριθμεί ακόμα δύο ιδιόκτητα ελικόπτερα Super Puma, συν τέσσερα ενοικιαζόμενα Ericsson S64 και εννέα Kamov, τα οποία είναι μεσαίου τύπου.

Στην πράξη οι ελλείψεις καθιστούν την Πυροσβεστική ευάλωτη σε περίπτωση που εκδηλωθούν δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα, ειδικά εάν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη πέρυσι στο Μάτι και στην Κινέτα.
Πηγή: skai.gr