Σκληρές διαβουλεύσεις για τα ακριβά διόδια

Σκληρές διαβουλεύσεις για τα ακριβά διόδια
Τις αρχές του νέου έτους αναμένεται το όποιο αποτέλεσμα σχετικά με τη μείωση των τιμών των διοδίων στις υπό κατασκευή εθνικές οδούς, αν και το υπουργείο Υποδομών παραδέχεται ότι το θέμα είναι δύσκολο, καθώς χρειάζεται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρίες παραχώρησης και να υπάρξει έγκριση τόσο της ΕΕ, όσο και του ελληνικού κοινοβουλίου.
 
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα- όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών – είναι οι νέες αυξήσεις των διοδίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων θα εφαρμοστούν το 2010 και το 2011.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας εγκατάστασης διοδίων στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία προτίθεται να συνεχίσει έργα που είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες δημοπράτησης, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Αττικής και το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο ανάθεσης των μελετών και των έργων και εξετάζει προτάσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής – στα πρότυπα του ΑΣΕΠ – που θα προκηρύσσει τις μελέτες των δημοσίων έργων, θα διενεργεί τους διαγωνισμούς και θα παρακολουθεί την κατασκευή τους.

Τέλος, θα προκηρυχθεί νέα μελέτη για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, ενώ η κάλυψη των θέσεων προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των εποπτευόμενων οργανισμών θα γίνει με την ίδια διαδικασία που ξεκίνησε για την κάλυψη των θέσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων. 

Οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής

Το ζήτημα των ακριβών διοδίων απασχόλησε  το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Ο Νομάρχης Λ. Κουρής χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τόνισε ότι τα προβλήματα είχαν επισημανθεί γραπτά και προφορικά στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής καλούνται να πληρώσουν ένα νέο υπέρμετρο χαράτσι αφού η απαραίτητοι παράδρομοι και δεν έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε κακή κατάσταση καθώς έχουν μείνει επί δεκαετίες ασυντήρητοι.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής να μην πληρώνουν διόδια για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Πηγή: skai.gr