Σεβαστίδης: Μήλον της έριδος η δικαιοσύνη για κόμματα-ισχυρές ομάδες

 Σεβαστίδης: Μήλον της έριδος η δικαιοσύνη για κόμματα-ισχυρές ομάδες
Τα μείζονος σημασίας προβλήματα των παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης, τις συνθήκες απονομής του δικαίου αλλά και την ανάγκη αναθεώρησης κρίσιμων συνταγματικών διατάξεων για τη δικαιοσύνη, όπως οι σχετικές με την επιλογή της ηγεσίας της και την ποινική ευθύνη των υπουργών απασχόλησαν τη γενική συνέλευση των δικαστών και των εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Εφετείο της Αθήνας.

«Η δικαιοσύνη μπαίνει μόνιμα σε μία πολιτική διελκυστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της» τόνισε  ο πρόεδρος της Ενωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, προσθέτοντας ότι  η «δικαιοσύνη αποτελεί  μήλον της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα».

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις επιθέσεις κατά καιρούς σε δικαστές και εισαγγελείς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ’ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων».
 
Για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε ότι σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα. 

Επίσης ο κ. Σεβαστίδης τάχθηκε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης υπέρ της κατάργησης του ειδικού δικαστηρίου (Μισθοδικείου) το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται το κύρος της δικαιοσύνης. Παράλληλα ο Πρόεδρος των δικαστικών λειτουργών χαρακτήρισε θετική την πρόταση να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους σημειώνοντας ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».
  
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς τόνισε  ότι κοινός σκοπός του υπουργείου και των δικαστών είναι η απονομή δικαιοσύνης στους πολίτες, ενώ πρόσθεσε «ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της» και ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες». Ο υπουργός επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως για το δικαστικό σώμα, όπως μισθολογικές ωριμάνσεις και άλλα.

Ο κ. Καλογήρου παράλληλα ανέφερε, ότι υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη στον προϋπολογισμό αλλά και καλύτερη κατανομή των πιστώσεων προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης και ειδικά στην e- justice.

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της προεργασίας της αναθεώρησης, θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών και ότι η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες συνταγματικές μεταβολές.

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της δικαιοσύνης σημείωσε ότι  «η δικαιοσύνης μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας» ενώ για την αναθεώρηση του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. «Άλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει» υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την παρέμβασή της.

Απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Βουλής ο Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας της Ένωσης ανέφερε ότι μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά πρόσθεσε με νόημα «είναι γνωστό ποιοί προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους».

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.

Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να την υπερασπιστούν. Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αναθεώρηση εξέφρασε την άποψη  ότι δεν «πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα» και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο, επισήμανε τις άθλιες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία, συγκρίνοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες σε άλλες χώρες σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης.

Στη γενική συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων χαιρετισμούς απήυθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.
 

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου