Σεισμών αντιπαραθέσεις

Διάσταση απόψεων παρατηρείται μεταξύ των επιστημόνων για το εάν υπάρχει σεισμική έξαρση στη δυτική Ελλάδα.

Στις 06:38 το πρωί της Πέμπτης, σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυτή τη φορά στο θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Λευκάδας.

Οι σεισμοί σε Λευκάδα και Κεφαλονιά ήταν φυσιολογικό να γίνουν και έτυχε να συμπέσουν χρονικά με τους σεισμούς της Τριχωνίδας, υποστήριξε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Κώστας Μαρκόπουλος.

Αντίθετα ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμά ότι υπάρχει σεισμική έξαρση στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και θα πρέπει να περιμένουμε μερικά εικοσιτετράωρα ακόμα για να δούμε την εξέλιξη της.

Στην περιοχή της Τριχωνίδας έφτασαν ομάδες ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Πάτρας. Θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων, για να καταγράφονται ακόμα και σεισμοί μικρού μεγέθους.

Έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πρόγνωση των σεισμών δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Συνέστησε αξιολόγηση και σοβαρότητα τονίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες δε θα πρέπει να δίνουν βάση σε φημολογίες.

Ο σεισμός στη Λευκάδα δεν σχετίζεται με τη σεισμική έξαρση που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο στη Στερεά Ελλάδα.

Η απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών είναι μεγάλη, ενώ τα μεγέθη των σεισμών στην Τριχωνίδα δεν ήταν τόσο μεγάλα που να προκαλέσουν διέγερση ρηγμάτων στο Ιόνιο, δήλωσε ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.

Επισήμανε ότι μεμονωμένοι σεισμοί με ανάλογα μεγέθη στην περιοχή του Ιονίου είναι συνηθισμένοι και δεν προκαλούν ανησυχία.
Πηγή: skai.gr