Κλείσιμο

Σε ύψος ρεκόρ η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου

Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον Έβρο από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις οι οποίες έχουν πλέον φθάσει την στάθμη των νερών πολύ πιο πάνω από τα όρια επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, ο ποταμός Έβρου, στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου έχει αγγίξει τα 6,60 μέτρα με όριο επικινδυνότητας τα 5,70. Στο Πέταλο Φερών η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη καθώς η στάθμη έχει ξεπεράσει κατά 5 εκατοστά το όριο επικινδυνότητας -που είναι τα 6 μέτρα-.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και της νομαρχίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν τον φόβο τους για τυχόν χειρότερες καταστάσεις, καθώς τέτοιο σημείο μέτρησης ιδίως στο Πύθιο έχουν να καταγράψουν τα τελευταία 100 χρόνια.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κλειστό σε δύο σημεία στην Μάνδρα και στο Πύθιο. «Ακολουθούμε την ίδια μέθοδο και το ίδιο σχέδιο δράσης με εκείνο που είχαμε ακολουθήσει στην προηγούμενη κρίση. Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο όγκο υδάτων που ήδη δέχεται η ελληνική κοίτη από το πρωί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Πάντως το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο στην τουρκική όχθη του Έβρου, όπου οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 200.000 στρέμματα πλημμυρισμένης γης, σπασμένα αναχώματα σε τουλάχιστον 14 σημεία και μεγάλες καταστροφές σε οδικά δίκτυα στο Κάραγατς και στην Αδριανούπολη.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Σβίλεγκραντ μεταξύ των νομαρχών Εβρου, Χασκόβου και Αδριανούπολης, εξετάστηκε η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την νέα άνοδο της στάθμης των νερών των ποταμών Αρδα και Έβρου.
Ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης παρακάλεσε τους ομολόγους του να έχει έγκαιρη και γρήγορη ενημέρωση ώστε να προλαβαίνει την κατάσταση και να παίρνει έγκαιρα μέτρα. Η βουλγαρική πλευρά δήλωσε απόλυτη αδυναμία, καθώς όπως ανέφερε, το φράγμα του Ιβαίλογκραντ δεν έχει πόρτα να συγκρατεί τα νερά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγξει την ροή.
Εν τω μεταξύ από το πρωί χιονίζει στο Σουφλί και στα ορεινά του Νομού, με συνέπεια οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν προκύψουν και από τις χιονοπτώσεις.
Πηγή: skai.gr