Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων και ξένων υπηκόων από το Λίβανο

Με το αρματαγωγό «Ικαρία» συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων του Λιβάνου. Με 190 Έλληνες έφτασε το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένα ακόμα αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Κασσίμη, όσοι Έλληνες δεν έχουν συγγενείς στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ενώ ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ τη χορήγηση επιδόματος 500ων ευρώ ανά οικογένεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Ανοιχτά της Βηρυτού βρίσκονται τρία ελληνικά πλοία που ναύλωσαν Δανοί και Γάλλοι, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα στο λιμάνι της Λάρνακας παραμένουν μία ακόμη φρεγάτα και δυο αρματαγωγά.
Γαλλία: Μπόινγκ της Air France με 262 Γάλλους που ζούσαν στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων και 50 παιδιά, προσγειώθηκε το πρωί στη Γαλλία, προερχόμενο από τη Λάρνακα. Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 8.000 από τους 17.000 Γάλλους που κατοικούν στο Λίβανο ζήτησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ρουμανία: Στο Βουκουρέστι έφτασαν 164 Ρουμάνοι που ζούσαν στο Λίβανο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea TV. Ηδη από χθες Τρίτη, έχουν εγκαταλείψει το Λίβανο 300 Ρουμάνοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Τουρκία: Στο λιμάνι της πόλης Μέρσιν στη νότια Τουρκία έφτασε πλοίο που μετέφερε 188 Σουηδούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Βηρυτό. Το πλοίο «Le Su» οχηματαγωγό με σημαία Γεωργίας αναχώρησε αμέσως για να παραλάβει και άλλους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Λίβανο, κυρίως Σουηδούς ίσως και Αυστραλούς, σύμφωνα με αξιωματούχο των λιμενικών αρχών του Μέρσιν.
Πηγή: skai.gr