Κλείσιμο

Σε δύο βάρκες πατάει ο Ερντογάν - Πώς αναλύουν τις κινήσεις του Συρίγος, Καιρίδης (vid)

Σε δύο βάρκες συνεχίζει να πατά η Άγκυρα, που από τη μία εκδίδει Navtex με την οποία δεσμεύσει το Ορούτς Ρέις να κινείται για το επόμενο εξάμηνο σε τουρκικά χωρικά ύδατα, από την άλλη προχωρά σε μπαράζ εναέριων παραβιάσεων. Παράλληλα, ο Ερντογάν από τη μία «κλείνει το μάτι» σε Γερμανία και ΗΠΑ και από την άλλη κατηγορεί την ΕΕ για τύφλωση.

Για τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ οι διεθνολόγοι και βουλευτές της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος και Δημήτρης Καιρίδης.

Ερ. Πώς ερμηνεύετε την απόφαση της Άγκυρας να περιορίσει το Ορούτς Reis με την NAVTEX που εξέδωσε στην περιοχή κοντά στην Αττάλεια για το επόμενο εξάμηνο;

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ:

Θεωρώ ότι έχει πάρει το μήνυμα της ελληνικής πλευράς ότι πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη και σταθερή αποκλιμάκωση από την Άγκυρα. Είναι ένα πρώτο βήμα, σημαντικό, η απόσυρση του όρους race και το μήνυμα ότι για ένα εξάμηνο δεν πρόκειται να ξανά κάνει αυτά που έκανε τους προηγούμενους μήνες. Δυστυχώς όμως, συνοδεύεται και από δηλώσεις ρητορικές οι οποίες διατηρούν το κλίμα, όπως επίσης και από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα συνήθη που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ 

Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με συντονισμένες πιέσεις κυρίως τις αμερικανικές κυρώσεις και γι' αυτό είναι υποχρεωμένη να κάνει κάποιες κινήσεις να μιλήσει να χαμηλούς τόνους. Και αυτό πράττει τώρα. Εμείς είμαστε βεβαίως επιφυλακτικοί. Θέλουμε να υπάρχει μία διάρκεια και μία συνέπεια σε αυτή την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, μακριά από τους οποιουσδήποτε τακτικισμούς, αυτό αποφάσισε άλλωστε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ερ. Διακρίνετε μία αμφιθυμία από την πλευρά του Ερντογάν; Από τη μία πλευρά να προσπαθεί να απευθυνθεί στην Δύση από την πλευρά να μιλάει για μία Τουρκία για την οποία δεν την αγγίζουν κυρώσεις;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Ο  Ερντογάν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους της υπερέκταση. Από την άλλη είναι όμηρος, δέσμιος, τόσο της προηγούμενης ρητορικής του όσο και την συμμαχία του με τους γκρίζους λύκους.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Η Τουρκία φοβάται τις κυρώσεις γίνει σαφές αυτό το πράγμα. Και σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν αρκετοί στην Ελλάδα, ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιφέρουν αποτέλεσμα, εάν οι κυρώσεις είναι στοχευμένες στην πολεμική της βιομηχανία μπορούν να επιφέρουν το αποτέλεσμα, γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι ο ισχυρός βραχίονας της εξωτερικής της πολιτικής είναι η στρατιωτικής της ισχύς, δυστυχώς. Επομένως ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή ακροβατεί μεταξύ του πραγματισμού του, ο οποίος του λέει ότι πρέπει να βρει δίαυλους επικοινωνίας με τη Δύση και κυρίως με την Αμερική, και του εσωτερικού του ακροατηρίου και των συνεργατών του, των Γκρίζων λύκων, οι οποίοι απαιτούν να υπάρχει υψηλή ρητορική, αυξημένοι τόνοι, ένταση, όλα αυτά τα πράγματα.

Πηγή: skai.gr