Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ 100,3: Το Plan b για Johnson & Johnson στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» (vid)

Κανονικά θα συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που  αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι τα τέλη Ιουνίου, παρ΄ότι η εταιρεία ανακοινωσε καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων εμβολίων σε Ευρώπη.

Όπως αποκάλυψε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί κανονικά  και θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο στα νησιά. Αν όμως  παρατηρηθεί πρόβλημα στις παραδόσεις εμβολιών  της συγκεκριμένης εταιρείας και μεγάλες καθυστερήσεις, οι εμβολιασμοί στα νησιά θα συνεχίστουν κανονικά και στον προγραμματισμένο χρόνο με όλα τα άλλα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε νέες καθυστερήσεις παρτίδων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για την Covid-19 που επρόκειτο να παραδώσει αυτή την εβδομάδα στην Ένωση, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής όμως, έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

«Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000 δόσεις. Η εταιρεία θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου». Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η εταιρεία, μέσα στον Ιούνιο θα παραδοθούν περίπου 960.000 δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. 

Πηγή: skai.gr