Πυρκαγιές-Επικ. Αντ. Ευρωπαικής Επιτροπής Ελλάδας σε ΣΚΑΙ: Οι δυνάμεις από τις ξένες χώρες

Πυρκαγιές-Επικ. Αντ. Ευρωπαικής Επιτροπής Ελλάδας σε ΣΚΑΙ: Οι δυνάμεις από τις ξένες χώρες

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία, με τη πύρινη λαίλαπα να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη απειλώντας οικισμούς, καίγοντας σπίτια.

«H Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαικό Μηχανισμό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στις 3 και 5 Αυγούστου και μέχρι τώρα Κύπρος, Σουηδία, Γαλλία, Κροατία, Ρουμανία έχουν ανταποκριθεί με σημαντικότατη παροχή βοήθειας 7 αεροσκάφη, οχήματα και πάνω από 250 πυροσβέστες έχουν έρθει στην χώρα ή βρίσκονται καθοδόν αυτή την στιγμή» είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Online η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΕλλάδαΝιόβη Ρίγκου. 

Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική, στη μάχη με τις φωτιές  θα ριχτούν δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, 83 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία και 2 καναντέρ, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χτες, ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στην Ρόδο. Μέσω Twitter η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκφράζει «ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Γαλλία για την αποστολή 2 καναντέρ και 83 πυροσβεστών προς τη χώρα μας μετά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».

Οι ΗΠΑ παρέχουν ένα αεροσκάφος αναγνώρισης P-8 για την υποστήριξη των προσπαθειών πυρόσβεσης 

«Όπως όλοι στην Ελλάδα, έτσι και εμείς στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είμαστε σοκαρισμένοι από τις σκηνές καταστροφής που προκαλούνται από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή» τονίζει σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Παράλληλα, χειροκροτεί τους πολλούς γενναίους πυροσβέστες, το στρατιωτικό προσωπικό και τους εθελοντές που εργάζονται για να περιορίσουν τις ζημιές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι πυρκαγιές έχουν απίστευτο αντίκτυπο και καταλαβαίνουμε από παρόμοιες εμπειρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες πόσο δύσκολος θα είναι ο δρόμος μπροστά μας» προσθέτει.

Επίσης, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρει πως «ανταποκρινόμενοι σε αίτημα τις ελληνικής κυβέρνησης για υποστήριξη, είμαι ευγνώμων που το τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, μέρος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, παρέχει ένα αεροσκάφος αναγνώρισης P-8 για την υποστήριξη των προσπαθειών πυρόσβεσης».

Καταληκτικά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπογραμμίζει πως μέσα από τέτοιες κοινές πρωτοβουλίες, αποδεικνύουμε τη δύναμη της συμμαχίας μας και πώς είμαστε ισχυρότεροι μαζί.

Πηγή: skai.gr