Κλείσιμο

Πυρκαγιά στο Γραμματικό

Σε μήκος ενός χιλιομέτρου εκτείνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην Αγία Μαρίνα Γραμματικού Αττικής, κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις οι οποίες είναι κλειστές.

Σε πύρινο κλοιό παραμένει το χωριό Κάτω Σέττα στην Εύβοια, το οποίο έχει εκκενωθεί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Μίστρο και Στύρα. Μπορεί να σημειώνονται αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται.

Σε ύφεση είναι και η φωτιά στην Κάρυστο στη θεση Αετός.

• • • •
Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω.

Στο Διάσελο και Χάνια, στο νομό Ηλείας η φωτιά κατευθύνεται σε παλιό στρατόπεδο με ναρκοπέδιο. Ελικόπτερο τύπου Σούπερ Πούμα σπεύδει στη περιοχή για τον απεγκλωβισμό 15 κατοίκων.

Σε εξέλιξη είναι και τα μέτωπα σε Γρύλλο, Φρίξα και Κλεινδία Ωλένης στο νομό Ηλείας. Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Σκαφιδιά κοντά στον Πύργο.

Στην
Μέχρι στιγμής, 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, δύο άνθρωποι από τα χώρια Μηλιά και Ξηρομέρι αγνοούνται. Εκφράζονται φόβοι για ακόμα τέσσερις αγνοούμενους παραθεριστές.

Στη Μεσσηνία, σε εξέλιξη τα μέτωπα στο δήμο Ανδανίας: στα χωριά, Αμπελώνα, Στάσιμο, Σκληρό, Μαυρομάτι, Νέδα, Πέτρα, Μαρίνα, Κακαλέτρι,Φίλια και Διαβολίτσι. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.

Στην Αρκαδία, σε εξέλιξη φωτιά, στο δήμο Γόρτυνος στα Κακουρέικα, Ίσαρη και Κολύνες .

Στη Λακωνία, μαίνεται το μέτωπο στην Αγριάνη στον Πάρνωνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, σε εξέλιξη φωτιά στην ορεινή Ναυπακτία στο Παλιοχωράκι. Σε ύφεση στις Φυτείες.

Μαίνεται η φωτιά στο Αγκαθωτό Φλώρινας, ενώ σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Υπό ελέγχο στο Δίκορφο Ιωαννίνων και στο Ανήλειο Μετσόβου. Στη Βοιωτία, σε ύφεση η φωτιά στο Καναλλάκι.

Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν από σήμερα Τρίτη την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές.

Κάθε παραγωγός μπορεί να υποβάλει μία απλή υπεύθυνη δήλωση με τις ζημιές, ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της προκαταβολής που λάβει.

Σε ισχύ τέθηκε από την Τρίτη και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1555. Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο θέτει σε λειτουργία και το
Ο αριθμός +30 210 368 1912 θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση ως πύλη εισόδου και θα διευκολύνει τη διοχέτευση των αιτημάτων, ερωτημάτων ή και προσφορών προς τις επιχειρησιακά αρμόδιες υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, ένας 15χρονος αλλοδαπός προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Στεφάνου, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά με σπίρτα σε δάσος της περιοχής.

Τη πρόθεση της κυβέρνησης να αποζημιωθούν άμεσα οι πυροπαθείς
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια,
Το ρόλο της αυτοδιοίκησης εξήρε ο κατά την επίσκεψή του στις καμένες περιοχές της Ν. Ευβοίας.
Πηγή: skai.gr