Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στο Πευκί

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για το νησί της Εύβοιας καθώς η πύρινη λαίλαπα συνέχισε το καταστροφικό της έργο, καίγοντας σπίτια στην περιοχή Πευκί. Η εικόνα αυτή την ώρα είναι ευτυχώς καλύτερη καθώς η πυροσβεστική, έδωσε μάχη με τις φλόγες προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από το οικισμό.

Στους 400 περίπου υπολογίζονταν μέχρι νωρίς το απόγευμα της Κυριάκης οι εγκλωβισμένοι. Επιβιβάστηκαν σε φέρι μποτ από το Πευκί για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Οι πυκνοί καπνοί σκέπασαν τον ουρανό και στην περιοχή επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η τοποθεσία έχει ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση, η πυρκαγιά έφτασε στον περιφερειακό δρόμο και τον ξεπέρασε, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές.

Νωρίτερα στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους.

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στα χωριά Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν την επέλαση της φωτιάς στο χωριό τους με τις ελάχιστες δυνατές ζημιές.

Στο σημείο παραμένουν εθελοντές που έσπευσαν να συνδράμουν στην τιτάνια μάχη που δίνεται.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι που κατεύθυναν την φωτιά προς τα κάτω. 

Τα λεπτά περνούσαν δραματικά καθώς το πύρινο μέτωπο  κινούταν με τεράστια ταχύτητα έχοντας φτάσει στην θάλασσα.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν τιτάνια καθώς οι φλόγες εξαπλώθηκαν στο χωριό. 

Κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα την συνδρομή περισσότερων πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς δεν υπήρχε παρουσία εναέριων μέσων.

Οι αρχές στο σημείο καλούσαν από ντουντούκες για άμεση εκκένωση κατοίκων που δεν έχουν αποχωρίσει.

Στην περιοχή ακούστηκαν εκρήξεις, και φλόγες ξεπηδούσαν από παντού.

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνθηκε στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Τις παραλίες τις βορειοανατολικής Εύβοιας ελέγχουν διαρκώς για τυχόν εγκλωβισμένους, σκάφη του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

 

 

Πηγή: skai.gr