Πύρινη κόλαση

Άνιση μάχη με τους δυνατούς ανέμους και τις φλόγες δίνουν χερσαίες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής σε δεκάδες πύρινα μέτωπα στη χώρα που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 13 αεροσκάφη.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Άνω Γλυφάδα. Καίει χαμηλή βλάστηση. Επί τόπου 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες.

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ηλεία, ιδιαίτερα στη περιοχή του Πύργου και στη Ζαχάρω, όπως και στην Εύβοια.

Στον Νομό Ηλείας, η φωτιά απειλεί τον Πύργο. Εκκενώθηκε το χωριό Μουζάκι, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε το χωριό Κολίρι, πρώτη είσοδος του Πύργου από τον εθνικό δρόμο.

Κοντά στα πρώτα σπίτια της Καλαμάτας έχουν πλησιάσει οι φλόγες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά.

Απειλούνται σπίτια σε Γινανιτσοχώρι και Πρασιδάκι.

Σε πύρινο κλοιό 15 δημοτικά διαμερίσματα της Μεγαλόπολης.

Εκκενώθηκαν τα χωριά Ανεμοδούρι, Ρούτση, Ραψομμάτη, Ελενίτσα, Κατσίμπαλη, Κατσιρίδι, Βελιγοστή, Μαλωττά ΚΑΙ η Μονή Παναγιάς.

Πολλά χωριά έχουν εκκενωθεί στο νομό Αρκαδίας.

Στην Εύβοια, έχουν καεί σπίτια στον οικισμό Γαλάζια Νερά, ενώ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στο Αλιβέρι. Ο άνεμος οδηγεί την πυρκαγιά προς το Αλιβέρι.

Σε εξέλιξη οι φωτιές στον Πάρνωνα, στις Κροκεές Λακωνίας, στην Αρεόπολη, στα χωριά Μάζι, Καναλάκι και Υψηλάντης της Βοιωτίας και στα χωριά Χάλκη, Σουληνάρι και Καλέντζι Κορινθίας και στο Περιβόλι Δομοκού.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Μπαμπίνι Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αττική σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Πάνειο Όρος, και στα δύο μέτωπα σε Καλύβια και Λαγονήσι. Κάηκαν σπίτια στον συνοικισμό των Καλυβίων.

Σε ύφεση και οι πυρκαγιές σε Χαλκίδα και Πόρτο Ράφτη.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν 42 φωτιές το τελευταίο 24ωρο.

Από το 1871. Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Πελοπόννησο είναι μεταξύ των πιο φονικών που έχουν καταγραφεί εδώ και ενάμιση αιώνα.

Το Μάιο του 1987, η πιο σοβαρή δασική πυρκαγιά της πρόσφατης ιστορίας σημειώθηκε στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 119 ανθρώπους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό 102 ανθρώπων και άφησε πίσω της 51.000 άστεγους.

Τον Αύγουστο του 1949 στη Γαλλία, στο νοτιοδυτικό διαμέρισμα Λαντ, είχαν σκοτωθεί 82 διασώστες. Τα θύματα πυροσβέστες, εθελοντές και 23 στρατιωτικοί του 33ου συντάγματος Πυροβολικού του Σατελρό (δυτική Γαλλία) παγιδεύτηκαν μέσα σ' ένα πραγματικό σύννεφο φωτιάς που δημιουργήθηκε από την ξαφνική αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.

Πάντως η φονικότερη δασική πυρκαγιά φαίνεται πως είναι εκείνη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1871 στο Πεστάιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ) και η οποία στοίχισε τη ζωή 800 ως 1.200 ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η πυρκαγιά, η οποία είχε εκδηλωθεί σε δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα, κατέστρεψε μέσα σε μερικές ώρες το Πεστάιγκο, μια δασική κωμόπολη 1.700 κατοίκων, ενώ ερήμωσε 16 άλλα χωριά τα οποία βρίσκονταν μέσα σε μια έκταση 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Πηγή: skai.gr