Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

Πρωτοβουλίες για τις φυλακές
Την αποφυλάκιση υπό όρους των κρατουμένων που εκτίουν ποινή για πλημμελήματα και τη μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για καταδίκες που αφορούν σε υποθέσεις ναρκωτικών, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας.

Προηγήθηκαν επαφές του Κεντρικού Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) με αρμόδιους φορείς όπου εξετάστηκαν τα αιτήματα των κρατουμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αιτήματα που αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποσυμφόρηση των φυλακών με νέες μονάδες, θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και των εκπαιδευτικών - επαγγελματικών προγραμμάτων κ.λπ., βρίσκονται, στο στάδιο της υλοποίησης, με βάση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χρονοδιαγράμματα.

Ειδικά για την υπαγωγή του νοσοκομείου κρατουμένων "Άγιος Παύλος" και του ψυχιατρείου κρατουμένων στο ΕΣΥ, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των φυλακών, ολοκληρώθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου θα δρομολογηθεί η τελική φάση για την επίλυση των προβλημάτων.

Όσον αφορά στο κτιριακό πρόγραμμα κατασκευής, επέκτασης και ανακαινίσεως των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης συνέστησε την ακριβή τήρηση του τελικού χρονοδιαγράμματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου με επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Πηγή: skai.gr