Πρωτοφανές: To Ουράνιο Τόξο ζητεί διδασκαλία «Μακεδονικών» στο ΠΑΜΑΚ

Πρωτοφανής ενέργεια από το Ουράνιο Τόξο στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών. Με επιστολή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το κόμμα ζητεί τη διδασκαλία… «Μακεδονικής γλώσσας» στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου. 

Όπως ξεκαθάρισε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης στον ΣΚΑΪ το Πανεπιστήμιο λέει όχι στο αίτημα, θεωρώντας ότι πρόκειται για απολύτως αντιδεοντολογική ενέργεια. 

«Οι άνθρωποι που έχουν συντάξει την επιστολή δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Δεν δέχονται αιτήματα από συλλόγους, κόμματα, φορείς για τα προγράμματά τους, όποια μαθήματα θα βάλουν στα προγράμματα σπουδών τα διαμορφώνουν στη βάση επιστημονικών δεδομένων με άξονα τις ακαδημαϊκές τους προτεραιότητες» εξήγησε ο κ. Κατρανίδης. 

«Πρώτη φόρα κατατίθεται τέτοιο αίτημα... Δεν απαντούμε στην επιστολή, θεωρούμε την κίνηση αντιδεοντολογική, και το ΥΠΕΠΘ να πρότεινε να εισάγουμε συγκεκριμένα μαθήματα στη διδασκαλία των φοιτητών μας θα το θεωρούσαμε αντιδεοντολογικό, ποσό μάλλον να μας το ζητεί κομματικός σχηματισμός» σημείωσε ο πρύτανης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου με επιστολή που απέστειλαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ζήτησαν να μεσολαβήσει στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών (Βόρειας Ελλάδας), οι οποίοι υπάγονται σ’ αυτόν πνευματικά. Αιτούνται να διεξάγεται εκκλησιασμός και στη «Μακεδονική γλώσσα» για την «Μακεδονική μειονότητα», όπως αναφέρουν. 

Ενδεχόμενο ζήτημα «ελληνικών υποχρεώσεων», αλλά ελληνική «εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης», είχε χαρακτηρίσει στο μεταξύ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στoν ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, το δημοσίευμα του BBC για υποτιθέμενη ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr