Πρώτη Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλύτερων σε Ηλικία Ατόμων

Πρώτη Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλύτερων σε Ηλικία Ατόμων

Η 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων σε Ηλικία Ατόμων από το 1990, μετά από απόφαση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος, το θέμα αφορά την «Ψηφιακή Ισότητα για όλες τις Ηλικίες» και στην καμπάνια συμμετέχουν οργανισμοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Γυναικών άνω των 40 (The A40s) στην Ελλάδα. 

Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) δείχνει ότι οι γυναίκες και τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα αντιμετωπίζουν την ψηφιακή ανισότητα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες καθώς είτε στερούνται πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες είτε συχνά δεν επωφελούνται πλήρως από τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνολογική πρόοδος. 

Η παραπάνω διαπίστωση είναι ενδεικτική του πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες βιώνουν τις συνέπειες των διπλών διακρίσεων (λόγω φύλου και λόγω ηλικίας) σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. 

Μια από τις σοβαρότερες συνέπειες που αντιμετωπίζουν, αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση καθώς και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και της ασφάλισης. Oι διακρίσεις που υφίστανται επίσης συνδέονται άμεσα με την κακή σωματική και ψυχική υγεία, την αυξημένη κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, τη μειωμένη ποιότητα ζωής και τον πρόωρο θάνατο. 


Η κακοποίηση και η διάκριση λόγω φύλου στον κύκλο ζωής οδηγούν σε μεγαλύτερες ανισότητες, ευπάθεια και φτώχεια στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η κακοποίηση και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες άνω των 60 είναι ακόμα ένα «αόρατο» φαινόμενο και είναι πιο συχνό απ'ότι πιστεύουμε. 1 στα 6 άτομα άνω των 60 ετών έχει βιώσει κάποια μορφή κακοποίησης τον προηγούμενο χρόνο ενώ μόνο το 4% αυτών των περιπτώσεων καταγγέλονται.

Πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε κατάσταση ευπάθειας και εξάρτησης και αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην αναφορά και την αναζήτηση προστασίας από την αστυνομία και τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων.

Ο ηλιακός ρατσισμός ορίζεται ως το σύνολο των στερεοτύπων, προκαταλήψεων και διακρίσεων εις βάρος ανθρώπων με βάση την ηλικία τους (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, ο ηλικιακός ρατσισμός είναι μια καθημερινή πρόκληση καθώς αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή προκατάληψης.

Η ομάδα των A40s στοχεύει:

     - στην εξάλειψη του ηλικιακού ρατσισμού και των έμφυλων διακρίσεων
     - στην επαγγελματική ενδυνάμωση, ψυχολογική υποστήριξη και προσωπική ανάπτυξη των γυναικών άνω των 40 ετών και
     - στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλων και ηλικιακών διακρίσεων.
 

Πηγή: skai.gr