Προσλήψεις στο Δημόσιο: Τι αλλάζει στις διαδικασίες - Τι λέει ο Θεοδωρικάκος για νέο νομοσχέδιο

Αλλάζουν όλα στους διορισμούς στο δημόσιο, που θα γίνονται πλέον με ετήσιες γραπτές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων, οι οποίες θα γίνονται πιο εξειδικευμένες, ανάλογα με την ειδικότητα. Από αυτήν τη διαδικασία μάλιστα, δεν θα λείψουν τα τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας. Όλα αυτά προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για το οποίο μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Θα έχει μεγάλο βάρος το αποτέλεσμα από την πραγματοποίηση πανελλαδικών εξετάσεων κύρους, που θα δίνουν οι ενδιαφερόμενοι κάθε χρόνο. 'Ετσι, θα γίνει πραγματικότητα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση στο ελληνικό δημόσιο» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών

Την ώρα, που οι άνεργοι στην χώρα μας ξεπερνουν το 1 εκατ. οι περισσότεροι νέοι που ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη τους στο δημόσιο.

«Οι περισσότεροι από εμάς φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν διορίζονται» δηλώνει πολίτης. 

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επόμενο βήμα η δημιουργία μιας δεξαμενής, από την οποία η ανεξάρτητη αρχή θα αντλεί τους διοριστέους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όλες οι διαδικασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν τίτλους σπουδών και βεβαιώσεις, καθώς το ΑΣΕΠ θα μπορεί να αντλεί τα δικαιολογητικά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο ρόλος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύεται, με στόχο να μπεί τέλος στις καθυστερήσεις που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τα δυο χρόνια από την προκήρυξη μέχρι τον διαγωνισμό.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

-Ηλεκτρονική διαδικασία
-Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών
-Ενισχύεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ
- Τέλος στις καθυστερήσεις

«Τουλάχιστον για τους καθηγητές θα αναπληρωθούν πιο γρήγορα τα κενά» λέει άλλος ερωτηθείς σχετικά πολίτης.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε τις κατάλληλες συναινέσεις και συγκλίσεις. Αυτή μεταρρύθμιση αφορά όλους τους πολίτες ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα είμαστε έτοιμοι τις επόμενες τρείς εβδομάδες να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το σχέδιο κάθε υπηρεσίας, γιατί δεν μπορεί να το εξυπηρετήσ με αυτούς, που έχει και πάντως στο τέλος οι όποιοι άνθρωποι θα αξιολογούνται μαζί με τις πολιτικές. Αυτά περιμένουμε να δούμε. Οχι μικροαλλαγές» σημείωσε Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε 12,253 προσλήψεις στο δημόσιο για το 2021.

Πηγή: skai.gr