Προσκλητήριο νεκρών, πόνος και οργή στο τρισάγιο για τα θύματα στο Μάτι

Συγκίνηση, πόνος και οργή ήταν τα συναισθήματα που επικρατούσαν κατά την σημερινή επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στο Μάτι, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων, ένα προσκλητήριο νεκρών, με πρώτο στον κατάλογο να είναι το βρέφος τριών μηνών που έχασε την ζωή του. Σε πολλές περιπτώσεις ονόματα είχαν το ίδιο επίθετο, αποδεικνύοντας πως η πυρκαγιά ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες.

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τον εθνικό ύμνο. Κυπαρίσσια θα φυτευτούν στις γειτονιές των θανόντων ώστε να θυμίζουν σε όλους, στο μέλλον, τι συνέβη.

«Οι άνθρωποι πήγαν τζάμπα» ήταν η φράση που ακουγόταν συχνά, ανάμεσα στις ιστορήσεις τραγικών γεγονότων. «Η Χρυσοστόμου Σμύρνης που κατεβαίνουμε τώρα ήταν ο δρόμος όπου πέρσι εγκλωβίσθηκαν οι άνθρωποι και απανθρακώθηκαν με τα αυτοκίνητα» θυμόταν μία κυρία.

«Δεν εμφανίσθηκε κανένας όταν έπρεπε» είναι πεπεισμένοι οι μάρτυρες της περσινής καταστροφής. Συγχρόνως, από όλους ακούγεται ότι μια από τις βασικές αιτίες για την τραγωδία ήταν ότι «δεν υπήρχε δήμαρχος», έμμεση αναφορά στον Ηλία Ψινάκη.

«Δεν μας ειδοποίησε κανείς», «δεν μας βοήθησε κανείς», «μόνοι μας τα καταφέραμε», δήλωσε κατά την ομιλία του στην Επιμνημόσυνη Δέηση ο γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Ματιού Γιάννης Οικονομίδης, που μίλησε ως εκπρόσωπος των κατοίκων. Έκανε λόγο για «πολιτεία απούσα και μετά αλαζονική». Και ζήτησε οι Αρχές να φροντίσουν μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει γρήγορα τις εξαγγελίες του για στήριξη των πληγέντων.

Ευχαρίστησε τους εκατοντάδες ανώνυμους πυροσβέστες, αλλά και υπαλλήλους Δήμων, εθελοντές, υλοτόμους και άλλους, που βοήθησαν στη διαχείριση της καταστροφής.

Πηγή: skai.gr