Πώς θα λειτουργούν τα Δικαστήρια στην Αττική

Ιωάννα Μάνδρου

Αναστέλλεται η λειτουργία και των δικαστηρίων στην περιφέρεια της Αττικής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Για τα Αστικά Δικαστήρια το μόνο που εξαιρείται της αναστολής είναι η χορήγηση και η ανάκληση προσωρινών διαταγών.

Για τα Ποινικά δικαστήρια δίκες γίνονται όταν πρόκειται για αυτόφωρα πλημμελήματα, επίσης διενεργούνται οι δίκες που αφορούν σε κακουργήματα για προσωρινά κρατούμενους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Επίσης δίκες για κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2021. Το ίδιο και για πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος Αυγούστου του 2021.

Επιπλέον, για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία της αναστολής και έχουν διακοπεί σε ημέρα μέσα στο απαγορευτικό, το δικαστήριο θα αποφασίσει τί θα γίνει.

Στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια κατ’ εξαίρεση εξετάζονται αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της κράτησης αλλοδαπών και τα ένδικα βοηθήματα κατά των μέτρων που επιβάλλονται λόγω κορωνοϊού.

Οι δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας διενεργούνται με δηλώσεις γραπτές από όλους τους διαδίκους. Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.