Politico: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χλμ. το τείχος στον Έβρο

Στα σχέδια της Κομισιόν αλλά και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος αναφέρεται σε άρθρο του το Politico.

Συγκεκριμένα παραθέτει πληροφορίες πως η Ελλάδα επιθυμεί να επεκτείνει κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο με κονδύλια της ΕΕ

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με την Κομισιόν για το μεταναστευτικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2027. Στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Το ερώτημα εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα αναδύθηκε το περασμένο φθινόπωρο, αφού το Politico ανέφερε για πρώτη φορά έγραψε ότι 12 χώρες της ΕΕ — κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας — απέστειλαν γραπτό αίτημα στην Κομισιόν ζητώντας την παροχή χρημάτων για  τοίχους και φράχτες. 

Αφού η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τοίχους», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει νόμιμα .

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σήμερα στη Νέα Υόρκη καθώς οι συνομιλίες εντείνονται —και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης— ενώ Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το Politico, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φράχτη. Κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου έχουν ήδη κατασκευαστεί τείχος 28 χιλιομέτρων ενώ η Αθήνα αναζητά χρήματα από την ΕΕ για 80 ακόμη χιλιόμετρα. Όπως λέει το Politico, το αίτημα βρίσκει αντίθετες τις Φον ντερ Λάιεν και Ίλβα Γιόχανσον.

Πηγή: Politico