«Πνίγηκε» και η Μαγνησία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Μαγνησίας με την πυροσβεστική να έχει δεχτεί συνολικά 620 κλήσεις για διασώσεις ατόμων, αλλά και αντλήσεις υδάτων από περισσότερα από 500 πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Επίσης πλημμύρισαν δύο δωμάτια της ορθοπεδικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Βόλου και οι ασθενείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα δωμάτια. Καλά στην υγεία τους είναι δυο επιβαίνοντες σε ΙΧ που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην θέση Αλλη Μεριά στην πόλη του Βόλου.
Ο νομός αντιμετωπίζει και προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας Δημήτρη Τσιόφα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Νεάπολης. Τέλος, κλειστός παραμένει ο δρόμος που συνδέει τη Μαγνησία με την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Από σήμερα Τρίτη κλιμάκιο της νομαρχίας θα προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών, ενώ τα σχολεία του νομού θα παραμείνουν κλειστά.
Πληγές μετρούν και τα νησιά της Σκιάθου και της Ανδρου. Στη Σκιάθο έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο κεντρικό δρόμο από τη χώρα προς τις Κουκουναριές, ενώ στην Ανδρο έκλεισε ο δρόμος από Μπατσί προς Γαύριο μετά από κατολίσθηση.
230 χιλιοστά σε 12 ώρες
Εξαιρετικά ισχυρή ήταν η καταιγίδα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Μέσα σε 12 ώρες έπεσαν 230 χιλιοστά βροχής που είναι έως και 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από ό,τι πέφτει συνήθως τον μήνα Οκτώβριο στην περιοχή. Εξάλλου, η καταιγίδα που έπληξε το Βόλο θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών μετά και την καταιγίδα που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της Κορίνθου, το Φθινόπωρο του 1997, όταν το ύψος της βροχής είχε φτάσει τα 300 χιλιοστά μέσα σε μια ημέρα.
Αποζημειώσεις
Την καταβολή αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό στους πληγέντες της Θεσσαλονίκης από την προχθεσινή νεροποντή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Μετά από ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο του Σταυρού, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ισχύσουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος.
Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου στο τέλος της εβδομάδος να ολοκληρωθούν οι διεργασίες ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι.
Παράλληλα το υπουργείο διευκρίνισε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και ότι η αρμοδιότητα ανήκει σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρεια.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν αντιπλημμυρικά έργα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Τις πληγείσες περιοχές της Βορείου Ελλάδος θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πηγή: skai.gr