Ερωτήματα προκαλούν αποσπάσματα της μαραθώνιας κατάθεσης του πλοιάρχου του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι που δίνουν στη δημοσιότητα ιταλικά ΜΜΕ. Ο Τζακομάτσι κατέθετε επί πεντέμισι ώρες στις αρχές του Μπάρι, και  ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί πυρασφάλειας του πλοίου.

«Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό» υποστήριξε ο Τζακομάτσι, απαντώντας και στις καταγγελίες διασωθέντων ότι το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους καθυστέρησε να ενημερώσει τους επιβάτες.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές περιγράφουν τον ιταλό πλοίαρχο ως έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, και για την κατεύθυνση αυτή, χρειάστηκε να επιστρατευτεί ενδιάμεσος στο Norman Atlantic...

Οι καταθέσεις συνεχίζονται με τα μέλη του πληρώματος, ενώ με εντολή εισαγγελέα το μοιραίο πλοίο θα ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι.

Το ιταλικό λιμενικό έχει κατασχέσει όλα τα βίντεο από τα κινητά των διασωθέντων που μετέφερε το San Giorgio για τα χρησιμοποιήσει στις έρευνες.


Aρτζίλιο Τζακομάτσι

Στο μεταξύ, προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος της Aegean με τους 106 Έλληνες διασωθέντες.

Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για το πρωί, αλλά λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πίστα του αεροδρομίου του δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία
υπάρχει και τρίτος Έλληνας νεκρός, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί με περίπου 30 Έλληνες που δεν έχουν τσεκαριστεί ως διασωθέντες. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές υπάρχουν 40 αγνοούμενοι.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για προβλήματα και παραλείψεις στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Πηγή: skai.gr