Πέτσας:  Δεν χορηγείται φέτος το κονδύλι για τις επιδοτήσεις στον Τύπο

Δεν χορηγείται φέτος, αλλά δεν αναστέλλεται, το κονδύλι για τις επιδοτήσεις στον Τύπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. 

«Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων θα συνεχίσει να ισχύει, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Όμως, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου» σημείωσε.  

«Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία» τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για το θέμα.  
 

Πηγή: skai.gr