Περί τα μέσα Ιουνίου οι εξετάσεις σε πανεπιστήμια ακόμη και Σάββατο -Πώς θα γίνουν

Περί τα μέσα Ιουνίου οι εξετάσεις σε πανεπιστήμια ακόμη και Σάββατο -Πώς θα γίνουν

Η εξεταστική στα Πανεπιστήμια θα ξεκινήσει περίπου στις αρχές Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Ιουλίου δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης, σημειώνοντας οτι κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του προγραμματισμό.

Επεσήμανε ότι η εξεταστική μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 40 ημέρες φέτος, προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις σε πολλές αίθουσες ενώ θα αξιοποιηθούν και τα Σάββατα .
Ανέφερε ότι η πρόταση στην χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων ήταν  να χρησιμοποιηθούν, όπου είναι δυνατόν, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και όχι η φυσική παρουσία"

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει, είτε ο φοιτητής να εκπονήσει κάποια εργασία, είτε να γίνει η εξέταση προφορικά, εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με συνδυασμό των παραπάνω".

Ανέφερε παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η 2η εξεταστική να γίνει κανονικά, τέλη Αύγουστου- αρχές Σεπτέμβρη εφόσον το επιτρέπει η εξέλιξη της πανδημίας.
 

Με φυσική παρουσία θα γίνουν μόνο όσες εξετάσεις δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν αλλιώς (εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις) και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που θα υποδείξει η Εθνική Επιτροπή. Η έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη.

Το υπουργείο, ακόμη, θα προβεί στην έκδοση ΠΝΠ για την επίλυση νομικών ζητημάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η παράταση του εξάμηνου (προκειμένου να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα).

Ο κ. Διγαλάκης ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων «με τρόπο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους».

Ακόμη, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, βάσει του σχεδίου δράσης του υπουργείου Παιδείας για την σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, που παρουσίασε χθες, Τετάρτη, η Νίκη Κεραμέως, το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά, συνεχίζοντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

«Τα μαθήματα εξ αποστάσεως πάνε πολύ καλά. Δεν υπήρχε λόγος να διακινδυνεύσουμε επιστρέφοντας στη διδασκαλία με φυσική παρουσία των φοιτητών», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός συμμετείχε στη χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου να ενημερώσει για τη λειτουργία των πανεπιστημίων στο εξής και, όπως ανέφερε, το κλίμα ήταν πολύ καλό.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τους πρυτάνεις», σημείωσε. Για «εξαιρετική συνεργασία» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας για «την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν και προκύπτουν κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο» έκανε λόγο και η Σύνοδος από την πλευρά της.

Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις αλλαγές που φέρνει για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών, τη διαδικασία των μετεγγραφών και τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.

Η Σύνοδος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων από τα πανεπιστήμια. «Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου.

Επίσης, για τους πρυτάνεις κινείται «σε θετική κατεύθυνση» η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, καθώς, όπως τονίζουν «αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών εν γένει».

Ενίσχυση των Σχολών Επιστημών Υγείας

Τέλος, η Σύνοδος επεσήμανε την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, δεδομένων των «συνθηκών της πρωτόγνωρης κρίσης», όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ.

Πηγή: skai.gr