Πατριάρχης: Να πάψει η διαδοχολογία

Το κλίμα διαδοχολογίας που έχει ξεσπάσει στην Ελλαδική Εκκλησία, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, προκάλεσε την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος, εφόσον ο άνθρωπος είναι εν ζωή και αγωνίζεται δεν είναι σωστό να συζητούμε για θέματα διαδοχής.

Αυτό όταν θα έρθει η ώρα θα το σκεφθεί η Εκκλησία της Ελλάδος πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέστησε πάντως σαφές πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει αρμοδιότητα αλλά και καμία πρόθεση να αναμειχθεί στα εσωτερικά της ελληνικής εκκλησίας.

Νωρίτερα, σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Μονή Πετράκη η συνεδρίαση των ιεραρχών, για πρώτη φορά χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, λέγοντας ότι είναι πολύ φυσικό να αρχίσει η συζήτηση για διαδοχή από τη στιγμή που η ασθένεια του κ. Χριστόδουλου δεν είναι ιάσιμη.

Θα παραταθεί η ζωή του όσο θέλει ο Θεός, αλλά δεν έχει ελπίδα διαιώνισης είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος και τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν λογικό να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση, τώρα όμως είναι ο καιρός του. Οι χήρες βάζουν την πλερέζα πριν πεθάνει ο άντρας τους, κατέληξε σκωπτικά.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κοζάνης είπε ότι υπάρχει Αρχιεπίσκοπος, ενώ οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης και Ναυπάκτου τόνισαν πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κενό εξουσίας. 

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συνταχθεί επιστολή συμπαράσταση της Ιεραρχίας προς τον Αρχιεπίσκοπο την οποία θα του την παραδώσουν δυο μητροπολίτες οι οποίοι θα μεταβούν στο Μαϊάμι όπου νοσηλεύεται ο κ. Χριστόδουλος. Δεν αποφασίστηκε όμως ποιοι ιεράρχες θα μεταβούν στο Μαϊάμι.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει εκφράσει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα, αν και θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

Σημειώνεται ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξήλθε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό δωμάτιο του νοσοκομείου Τζάκσον Μεμόριαλ.

Η μετεγχειρητική κατάστασή του εξελίσσεται ικανοποιητικά, τόνισε ο δρ. Τζάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η μεταμόσχευση ήταν η μόνη δυνατή επιλογή που υπήρχε, μιλώντας αναλυτικά για τα όσα συνέβησαν στο χειρουργείο, με την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί τελικά η μεταμόσχευση λόγω μεταστάσεων στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Όπως ανέφερε, όταν υπάρχουν όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και βιοψιών θα ενημερωθεί ο ασθενής σε τι είδους θεραπείες θα μπορεί να υποβληθεί.

Έντονες οι  στην ιατρική κοινότητα  για το αν η μεταμόσχευση ήταν η δέουσα λύση για τον αρχιεπίσκοπο.
Πηγή: skai.gr