Πάτρα: Γέννησε το μωρό της στον πεζόδρομο - Πρωτόγνωρο περιστατικό 

Ένα υγιέστατο αγοράκι έφερε στην ζωή, στην μέση του δρόμου, την Κυριακή το απόγευμα μια νεαρή μητέρα. Το περιστατικό συνέβη, λίγη ώρα μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Κανακάρη και Παντανάσσης, στην Πάτρα.

Το μωράκι γεννήθηκε ξαφνικά προτού προλάβει η μητέρα του να μεταβεί στο Νοσοκομείο. Τον ομφάλιο λώρο έκοψαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι κλήθηκαν για επείγον περιστατικό στο σημείο, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην νεαρή επίτοκο. Τα συναισθήματά τους όταν αντίκρισαν το αγγελούδι που μόλις είχε γεννηθεί ήταν μοναδικά.
Πρόκειται για τους έμπειρους διασώστες, μέλη πληρώματος ασθενοφόρο, Ανδρέας Κουργιαλάς και Δημήτριος Ηλιόπουλος, οι οποίοι έλαβαν σήμα για να μεταβούν στο περιστατικό και όταν έφθασαν με έκπληξη είδαν την μητέρα του στο οδόστρωμα, να έχει γεννήσει το αγοράκι της. Η συγκίνηση μεγάλη, αλλά και το άγχος για να ελέγξουν εάν ήταν καλά, μητέρα και μωρό. Αμέσως, εφάρμοσαν όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο νεογέννητο και στην επίτοκο, διαπίστωσαν πως και οι δύο έχαιραν άκρας υγείας και όπως μας είπαν, έζησαν ένα όμορφο περιστατικό που θα το θυμούνται για πάντα.

Όπως ανέφεραν στους παριστάμενους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γνώμης Πατρών», στην καριέρα τους –μετρούν μια κοινή διαδρομή 27 ετών ως πλήρωμα του ΕΚΑΒ – έτυχε να συνδράμουν σε ένα από τα ομορφότερα και υπέρ του δέοντος περιστατικά, τον ερχομό στον κόσμο μιας καινούριας ζωής.

Ο τοκετός έλαβε χώρα επί του οδοστρώματος, καθώς έσπασαν τα νερά και η κοπέλα πονούσε. Κάτοικος της περιοχής την είδε και ενημέρωσε το ΕΚΑΒ ενώ προσέτρεξε να της προσφέρει βοήθεια. Το ασθενοφόρο έφθασε άμεσα, όμως το μωράκι είχε γεννηθεί. Οι διασώστες ακολούθησαν το πρωτόκολλο τόσο για το μωρό όσο και για την επίτοκο, οι οποίοι χαίρουν άκρας υγείας. Εκλήθη άμεσα και η Κινητή Μονάδα επανδρωμένη με γιατρό. Το ένα ασθενοφόρο παρέλαβε το μωρό, το άλλο τη μητέρα, προκειμένου να διακομισθούν στο νοσοκομείο και να λάβουν ιατρικής φροντίδας.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι διασώστες του ΕΚΑΒ που επελήφθησαν στο περιστατικό επέδειξαν άψογη και ψύχραιμη στάση, αποδεικνύοντας την επαγγελματική τους κατάρτιση και ευσυνειδησία, αλλά και την ευαισθησία τους καθώς εκλήθησαν να καθησυχάσουν τον σύζυγο της νεαρής, ο οποίος αγωνιούσε για την κατάσταση της υγείας μητέρας και παιδιού.
Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν και η βοήθεια που προσέφεραν οι παρευρισκόμενοι πολίτες, οι οποίοι – όπως μας είπαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ- μέχρις ότου να φθάσει το ασθενοφόρο, είχαν μεριμνήσει προσφέροντας μια κουβέρτα για να τυλιχθεί το μωρό καθώς ο κίνδυνος υποθερμίας ήταν άμεσος. Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ’ ευχήν, με τη μητέρα και το νεογέννητο αγοράκι να χαίρουν άκρας υγείας.

Μάλιστα, οι διασώστες δεν έκρυψαν την συγκίνησή τους καθώς όπως έλεγαν σ’ όλη την επαγγελματική  τους διαδρομή έχουν επιληφθεί σε αρκετά περιστατικά ανάταξης ζωής που τους γεμίζουν χαρά και δύναμη, όμως αυτό του τοκετού επί του οδοστρώματος ήταν ξεχωριστό. Στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Κουργιαλάς έγραψε «ήταν ένα όμορφο συμβάν, μια αχτίδα φωτός και ελπίδας εν μέσω πανδημίας, τούτο το δύσκολο καιρό…»

Πηγή: gnomip.gr